Baka en pumkin pie och rädda den hemlagade pajen från undergång!

Ja nu behöver den hemlagade pajen din hjälp!  Proffsiga finländska och svenska matskribenter rekommenderar när de skriver pajrecept idag att vi, för att göra livet enklare, (som om det är meningen med livet) använder “färdig pajdeg”. Det är skrämmande eftersom en sådan vana och trend påverkar matkulturen i landet på ett bedrövligt sätt. Dessutom tycker jag att man inte behöver skriva ut ett sådant förslag i ett recept – alla vet att vi kan ta till ett färdigt pajskal i värsta fall men VARFÖR skriva ut i RECEPTET  “färdig pajdeg” eftersom ett recept är en förteckning över  ingredienser och en beskrivning av tillvägagångssättet vid tillagning av en maträtt (Wikipedia) och inte en inköpslista till butiken. Hellre ta för givet att folk har ett favoritrecept och som Amishbokförfattaren skriva “pour into unbaked pie shell”.

När jag kom till USA första gången 1980 var min svärmor och våra vänner och släktingar mäkta imponerade av att jag bakade papparkaksdeg, bulladeg och kakor “from scratch” något som var helt naturligt för mig som växt upp i Finland och något inte ens den äldre generationen och de som gjorde mycket mat hemma gjorde i USA.  I somras hälsade vi på vänner i USA. Frun har italensk-amerikansk bakrund, när vi föreslog att vi skulle testa ett recept på grillad pizza som vi sett i en tidning var hon eld och lågor. Men att få tag på färdig frusen pizzadeg på Long Beach Island var inte det lättaste och dessutom var det 35 C den dagen så den skulle ha blivit dålig i bilen eftersom vi inte skulle åka direkt hem efter att ha handlat.  Eftersom jag inte ville vara oartig mot våra värdar men försöka reda ut den knepiga situationen och för att jag tycker det är roligt att baka frågade jag försiktigt om vi inte kunde baka degen själv.  “No it is very complicated!” svarade denna amerikanska som älskar att laga mat och är en utmärkt kock.

Jag fick i alla fall henne och hennes man övertygad om att jag hade gjort pizzadeg många gånger och det inte är så svårt så vi inte klarar av det (det är ju faktiskt en av de lättaste jästdegarna i världen) och degen blev lyckad och pizzan den godeste vi alla ätit någonsin – vilket är rätt imponerande eftersom de har en dotter och svärson med en italiensk restaurang. Våra värdar var speciellt imponerade över degen  (made from scratch) som jäste i solen på terassen till sin dubbla storleg och bad om receptet.

I USA har man överlag inte lärt sig att baka deg, ingen deg överhuvudatget och risken är att ynngre finländare kommer också att köpa sin frusna pajdag och pepparkaksdeg om till och med matskribenter tycker att det är för komplicerat (och underskattar sina läsare) att skriva ut receptet till pajdegen i recept för Tarte Tatin – fransk äppelkaka – som en HBL skribent nyligen. Laga en riktig pumpkin pie i år på Halloween på det gamla goda viset o skippa Pirkkadegen och stöd en annars hotad mattradition och rädda den hembakade pajen från undergång!

PS. “Pajdeg” var det populäraste receptet på Receptfavoriter.se – det var ju trevligt och kan ju också vara ett tecken på det faktum att matskribenter i media uppmanar folk att gå och köpa ett färdigt pajskal men folk vill göra eget!

Pies

There is no better dessert. Pie belongs to Pennsylvania Dutch (Amish) cooking like warm scrapple (köttfärs) fits with a winter     breakfast. Pie baking traditionally happens at least once a week. And so the recepies and how-to secrets pass from mother to daughter. Experienced pie makers create their crust by “feel”. They know their choicest fillings by memory. We’ve put some tried and true       favorites on paper and asked some old hands to test them. Here thePaj fyllningn, are family specialites for all to share.  Enjoy!                                    (From Amish and mennonite Kitchens, 1984).

Amish pumpkin pie

Pajskal (plain pastry från en annan kokbok av förekommen anledning)

3,5 dl mjöl

1 nypa salt

80 g smör

1/2 dl kallt vatten eller tills degen blir till en boll som håller ihop

Hacka in smöret i mjölet med några bordsknivar och tillsätt salt och vatten.

Låt degen stå svalt medan du tillreder fyllningen.

Pajfyllning

3 dl mosad kokad pumpa eller squash

2 äggulor + 1 äggvita

1 dl mjölk

1,5 dl grädde

1 msk mjöl

3 msk sirap – gärna mörk

1.5 dl socker

1 tsk kanel

en nypa muskotnöt

1 msk brynt smör

en nypa salt

Kavla ut pajbollen tunnt och klä en 20 – 25 cm form. Blanda alla ingredienser och fyll pajskalet.

Grädda i 225 C i 15 minuter; sen ca 43 minuter i 180 C  eller tills pajfyllningen har stelnat i mitten av ugnen. Låt stå svalt ett par timmar eller över natten. Servera med glass eller vispad grädde.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.