Konserverat slavarbete

För att vi ska få köpa så billig mat som möjligt lider folk i andra delar av världen. Organisationen Finnwatch avslöjar brott mot mänskliga rättigheter bakom en del av mataffärernas billighetsvaror. Ananasjuice och tonfisk av affärskedjornas egna produktmärken Pirkka, Rainbow och Eldorado har tillverkats med tvångsarbete av flyktingar, också minderåriga barn (HBL).

En del av Pirkka, Rainbow och Eldorado produkter tillverkas och förädlas alltså under odrägliga förhållanden. Arbetarna får skrämmande låga löner (inte ovanligt är en lön på 5€ per dag) och en övertid på upp till 5-10 timmar per dag är inte ovanlig.
 
Många av produkterna lär dessutom vara importerade i hemlighet av papperslösa invandrare. 
Utöver detta konfiskeras ofta de utländska arbetstagarnas pass och arbetstillstånd för att hindra dem från att byta jobb. Fackorganisationer känner de flesta inte till och skulle man gå med blir man avskedad.

Skärmavbild 2013-01-22 kl. 11.16.39

Finnwatch

Vi kan försöka göra vårt när vi handlar genom att för det första be att få veta varifrån varan härstammar och om man känner till hela dess tillverkningskedja (om inte annat så för att påminna dem om att det finns medvetna konsumenter). För det andra inte köpa de billigaste varorona – det är mera troligt att de är tillverkade under odrägliga förhållanden. Det kan kännas krångligt, blir dyrare och är tidskrävande men i jämförelse med att vara slavarbetare är det ett lyxproblem.

Detta är ändå ett komplicerat problem som jag diskuterat i tidigare inlägg om rejäl handel, fairtrade och liknande ämnen.

Andra liknande inlägg:

Le Havre fortsätter inspirera

Le Havre väcker många tankar

Slavhandel existerar ännu idag

Kampanj Solrosen

Rättvis choklad på chokladfestivalen i Stockholm

Den finländska räjelhandelns rötter finns i Ekenäs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.