Bankkunders passivitet gynnar bankerna

Marknaden och bankerna har makten över människor (även över media) och håller dem i ett stadigt grepp. Bankvalven svämmar över men vad gör bankerna med vinsten? Tyvärr inte mycket gott för bankchefernas sociala patos och samvete är det  inte mycket bevänt med, de delar ut enorma summor åt sig själva och i avkastning åt aktieägarna vid varje tillfälle som ges. Chefer och större aktieägare påminner faktiskt förvånansvärt mycket om Joakim von Anka som förvarar sina pengar i en gigantisk pengabinge i Ankeborg för att han älskar dem.  Farbror Joakim von Anka har också för vana att ta en simtur bland pengarna, jag kan föreställa mig att vår rika anka i Svenskfinland även har det gemensamt med sin namne. Vår anka har  köpt en egen borg men saknar dock ett “von” framför efternamnet Anka och jag tror att de harmar honom, tyvärr är det ju svårt att köpa ett von för pengar, det måste också harma honom för att man kan ju köpa nästan allt annat.

Joakim von Anka

PS. Enligt Wikipedia är Joakim von Anka (Scrooge på engelska) inspirerad av Charles Dickens Ebenezer Scrooge i boken “En julsaga”.

Varför agerar inte kunder aktivt genom att jämföra bankavgifter och diskutera med sin bank och protestera höga avgifter och låga räntor på sparkonton (för bankernas framgång gagnar inte den vanliga bankkunden)? För fast det är fråga om små pengar på den vanliga människans konto så leder små bäckar små till vattenfall så småningom.  Swedbank har t.ex. 4 miljoner kunder och om en stor del av kunderna börjar satsa sina pengar i hållbar utveckling genom banker som Ekobanken kunde stordåd åstadkommas.

Swedbank har nyligen kunnat dela ut av sin vinst på 11 miljarder kronor och Nordea 8 miljarder kronor (922 miljoner €). Bankkunden får ingen nytta av den vinsten.  Peter Rawet går hårt ut mot bankernas girighet och uppmanar bankkunder att gå till bankerna och tjata alla tillsammans! Bankerna upplever ingen konkurrens – de tror de kan agera hur som helst och behöver inte konkurrera med priset.

Han menar att bankcheferna säger åt kunderna som en förälder som agar sitt barn: “Det här gör jag får ert eget bästa, vi måste bygga kapital”

Skärmavbild 2013-01-31 kl. 12.00.49

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.