Moralen och konsumtionen

Ett nytt ekonomiskt system är det möjligt? Ja det får man verkligen hoppas. Annars barkar det åt helvetet för vår planet och för mänskligheten. Ekosystemet håller inte om vi fortsätter som vi gjort de senaste 50 åren.

Filosofiska rummet sände ett intressant och tankeväckande program från Dramaten i Stockholm innan jul under rubriken Om krisen, konsumtionen och moralen. Medverkande var Sofia Nerbrand, ordförande i Bertil Ohlin- institutet, Göran Greider, författare och debattör, Sverker Sörlin, idé och miljöhistoriker och Katarina Bjärvall, författare och journalist som skrivit om konsumtion och programledare var Peter Sandberg. De flesta av deltagarna var ense om att vi måste hitta andra ekonomiska system än den västliga kapitalismen (förutom Sofia Nerbrand som tydligen är inbiten liberal och konsumist). Den rikare delen av världens befolkning skadar andra med sin framfart. Bara för att en del människor förtjänar massor med pengar betyder det inte att man ska få belasta planeten hur mycket som helst, menar Sverker Sörlin.  Han hänvisar till en artikel han var medförfattare till i Nature. Planetary Boundaries: Exploring the Safe Operating Space for Humanity.  

De flesta menade alltså att vi måste kliva av status och konsumismtåget nu. Den väg vi nu går är stängd och oöverkomliga problem väntar om vi inte inser detta. Tekniken kan inte heller i det oändliga minimera effekterna av vårt levnadssätt. Det är alltså inte mera fråga om ett val mellan att antingen gå på som vi gör eller göra något drastiskt, vi måste ändra riktning eftersom fallhöjden blir enorm om vi inte nu stannar upp. Jordklotet sätter alltså ramar för vårt handlande.

Dramaten filosofen

Några i panelen tyckte att vi är förvånansvärt fantasilösa medan andra menade att kreativa idéer kommer att rädda vårt samhälle och vår planet och att dessa nya idéer kan omvandla samhället på ett sätt som är både hållbart och skapa ett samhälle som vi vill ha.

Frågan är väl då – varför görs inte mer idag? Varför skapas inte flera tankesmedjor där hållbara planer smids? Det är på tiden att ta utmaningen panelen gav på allvar och genom demokratiska processer utveckla nya alternativ till den heliga tillväxten och privata konsumtionen.

Men jag håller med Göran Greider att vi sen (snart) måste lämna det filosofiska rummet för att börja jobba konkret !

 

Ett bra exempel är den lilla byn Awra Amba i Etiopien där man sen 1970-talet kämpat med att lösa socio-ekonomiska problem genom att hjälpa varandra. I ett annars patrialkalt och annars också ojämlikt samhälle har man jobbat hårt för att skapa ett jämlikt samhälle.

Liknande blogginlägg:

På Emmaus

Konserverat slavarbete

Trasiga skor i Sverige

Slavarbete existerar idag

Vård måste inte vara en handelsvara

The fixers movemnet

Finland har nestmest avfall i Europa

Den finländska räjelhandelns rötter finns i Ekenäs

Greediness, solidarity and rainbows

Pete Seeger a planter of hope

Because I love you I give it one more try

Att bo kollektivt är roligt, smart och bekvämt

Sustopia webbmagasin om hållbar stadsutveckling

Uncolonialized public space

Få kooperativ – social snålhet?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.