Reko-ringar och crowdfunding – gamla fenomen i Facebook-kläder

I Västra Nyland och på några andra orter i Svenskfinland har vi nyligen fått ta del av “nya” sätt att handla närproducerat.  Modellen som är aktuell just nu kallas REKO-cirklar och det sägs att modellen “har tagits från Frankrike”.  Fast jag applåderar att flera vill handla närodlat (och gör därför gärna reklam på min blogg) så tycker jag det också är viktigt att påminnas om att det inte är ett nytt fenomen att skapa handelsringar och matcirklar och att vi kanske inte måste gå utomlands för att hitta bra modeller. Fast det är ju inte lika coolt att ta modeller från 50-60-åringar i grannbyn förstås! Man vill uppfinna hjulet på nytt i varje generation. Men eftersom jag är en av grannarna som levde på 1970 och 1980-talet så tänker jag berätta om några liknande initiativ – också som ett litet tillägg till vårt kollektiva minne. 

MudimumsPå 1970 och 1980-talet fanns i Sverige och Svenskfinland en liknande kollektiv rörelse som REKE-ringarna kring Mudimums kokboken.  Den var skriven av Jordens vänner. MUDIMUMS startade av ett matlag i Gävle som tidigt såg vart utvecklingen var på väg. Matlaget reagerade mot multinationella företags exploatering av människor, djur och miljö. Den kokboken har gått vidare till Hannah eftersom hennes vardagliv i Köpenhman idag ser ut som det gjorde för oss för 25 år sen – som på bilden till höger.Under 1980 talet fanns det gårdar i den västnyländska bygden som samarbetade – bl.a.  gruppen “Tre gårdar” som bestod av tre biodynamiska gårdar i Västra Nyland – varifrån  “matcirklar” kunde köpa större mängder mat.När Emmaus-Westervik startade Boutique Emma på Kungsgatan år 1994 var vi den plats på vilken man kunde plocka upp sina varor från gårdar. Backers Bakers började baka ekobröden en gång i veckan på 1990-talet och de som ville ha veckans brödpåse kunde beställa den dirket från bageriet och hämta den från Emmaus.

Jag går ännu litet längre tillbaka i tiden för att berätta om det speciella förhållandet som Emmaus-Westervik och Svarfvars gård hade på 1970-talet och in på 1980-talet.  Jukka, på Svarvars gård, hade nyligen tagit över gården och odlade biodynamiskt.  Emmaus köpte gärna ekologiskt och biodynamiskt mjöl och säd för att mala på Svartå kvarn och grönsaker och rotsaker.  För att stöda den nya bonden betalade Emmaus utsädet på våren och fick betalt i skörd på hösten!

Crowdfunding är också ett gammalt fenomen i nya “Internetkläder”.  Under 1980-talet finansierade Emmaus-Westervik renoveringen av skolan i Västervik med det vi kallade “vänlån”. Vi fick lån av 100-tals Emmausvänner och betalde tillbaka (till de som ville ha tillbaka) i den ordning vi fick in pengarna. Idéen hade vi tagit från The Whole Earth Catalogue som var en open source katalog före Internet eran:

The whole Earth

The Whole Earth Catalog was an American counterculture catalog published by Stewart Brand between 1968 and 1972, and occasionally thereafter, until 1998. Although the WECs listed all sorts of products for sale (clothing, books, tools, machines, seeds—things useful for a creative or self-sustainable lifestyle) the Whole Earth Catalogs themselves did not sell any of the products. Instead the vendors and their prices were listed right alongside with the items. This led to a need for the Catalogs to be frequently updated.

The title Whole Earth Catalog came from a previous project of Stewart Brand. In 1966, he initiated a public campaign to have NASA release the then-rumored satellite photo of the sphere of Earth as seen from space, the first image of the “Whole Earth.” He thought the image might be a powerful symbol, evoking a sense of shared destiny and adaptive strategies from people. The Stanford-educated Brand, a biologist with strong artistic and social interests, believed that there was a groundswell of commitment to thoroughly renovating American industrial society along ecologically and socially just lines, whatever they might prove to be.

Boken finns fortfarande i vår bokhylla IRL och den är ännu till salu  i PDF format för samma 5 $ som för nästan 50 år sen!

Tänk, hur kunde vi göra allt detta utan Facebook?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.