Bakgrundsljud

Bakgrundsljud är intressanta att utforska. När jag skriver om urbana rum blir ljudet en viktig faktor. Forskning om urbana platser betonar det visuella i stadsmiljön men ljuden, lukten och hur ytorna i ett utrymme känns är lika viktiga för vår upplevelse av en plats. Jag använder en metod jag kallar walk-along i min studie där jag går runt i stadsrummet med en familj. På en sådan promenad bandar jag intervjun antingen som audio eller video och när jag ser och/eller lyssnar på det inspelade märker jag hur ljudet är framträdande i de olika rummen vi besökt. För en baby som ligger i en vagn blir ljuden en av de starkaste förnimmelserna i och med att deras hörsel är helt utvecklad redan innan de är födda (ett foster hör redan när de är 3 månader!) i motsats till synen som utvecklas så småningom. Oförklarliga ljud – som urbana ljud – kan upplevas starkt av ett litet barn. De hör som en vuxen men fattningsförmågan och synen är inte utvecklad. Jag försöker därför också tänka på ljudet ur deras perspektiv.

När jag jobbar med att skriva eller läser behöver jag bakgrundsljud. Hemma sitter jag gärna vid brasan, på stugan vid havet och i Göteborg eller någon annan stad går jag till ett passligt livlig café, inte för livligt och inte så att man hör de individuella rösterna och orden men passligt sorligt och bäst är det på ett café där det pratas ett språk jag inte förstår.  Om jag har både vågor och caféljudet i bakgrunden har jag ypperlig effekt för att sitta och skriva.  Så ett café vid havet – varför inte?

Jag har nyligen haft problem med att sova. Funderar ibland på om det är för tyst runt mig på kvällen. Hittade hemsidan Soundsleeping där jag kan mixa ljud, spara dem och sätta på en timer! I kväll tänkte jag somna på en strand vid atlanten där fåglarna sjunger i bakgrunden och åskan mullrar långt borta…eller kanske måsar ska skria, eller näktergalen, nej den är för galen, men vind i träden  med några fåglar som sjunger i bakgrunden tar mig till en lugn plats under ett träd en sommar där jag kan slumra…. Lugnande för mig är “ocean waves crushing”  liksom “gentle sea on flat beach”.  Medlemskap i Freesound.org är gratis och då kan man ladda ner ljuden till datorn.

När det gäller ljud har jag fått massor med inspiration av Hannah som skriver sin magisteravhandling om ljudpoesi och ljudpoeten Cia Rinne.  Fascinerande! Ljud kan vara intressant på så många olika sätt, också de ljud som blivit bortkastade. Language removal service är en tjänst som tillhandahåller just vad namnet säger: ljud borttagning. De har bl. a fått i uppdrag att ta bort “onödiga” ljud från filmer. De ljuden var i sig så intressanta och de har därför samlat dem i ett arkiv och några är tillgängliga online till glädje för oss. Här har vi Marilyn Monroe “extra ljud” från en film. Den här inspelningen av Mr. Sound effect man Harrison Wes var troligen bandad under andra världskriget. Spännande arkiv med bl. a ljud som dessa finns på UbuWeb.

Sov gott!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.