“Kartor är precis som i verkligheten fast mycket, mycket mindre”

“Kartan ser ju ut precis som i verkligheten fast mycket, mycket mindre. På väldigt små kartor ser man det knappast” är ett citat jag minns från min barndoms lyssnande av Marin Ljung med min pappa. Jag älskar kartor! Har säkert därför blivit Googlemaps frälst. Helsingfors karta och  Göteborgs karta – det fina med Googlemaps är att man kan ändra dem lättare än de gamla ritade papperskartorna. Att titta på de olika hyreshusen där jag bott i Göteborg under mina år där FÖRE  jag bestämmer mig för att hyra var en mycket bra idé. Genom Street view jag se på verkligheten i Göteborg från Finland. I bloggen Système D skriver  Richard Fairhurst angående webkartor “Maps that answer the question of “what’s it like? rather than “where is it?”… maps where scale and projection are no longer the key considerations. Through the web, we can deliver maps that inspire rather than simply inform.”

Situationisterna – använde kartor till en stad och följde dem i en annan. Helt underbart galet! De gjorde det i grupper – kanske ännu någon sysslar med en sådan hobby. Kartor används ofta i maktsyfte. De makthavande ritar kortor enligt deras syn på verkligheten. Något som också situationisterna påpekat. Världskartan som vi oftast använder är gjord från en västvärldslig synpunkt. Den upp och nedvänd karta ovan är världen sedd ur en icke europeisk synvinkel. Det har skapats spännande kartor från olika synvinklar. Hur nyttigt är det inte för oss att upptäcka att den världskarta vi är van vid inte är överallt gällande. Kartogram är kartor omgjorda enligt andra mått än geografi men utgående från geografi. Refugee destionations kartan är rätt olik den vanliga världskartan.

Min bror Romi har gjort sitt intresse för kartor och platser till en del av sitt arbete. Släkt fel tydligen. På hans blogg om Spatialiteter hittar man nyttiga kartlänkar. Just kollade vi sjökort och planerade och drömde om sommarens segelturer.

         Hrönn i Tyresö

Vår Vindö 30 segelbåt som ska heta Hrönn  – på isländska är hon havskungens dotter och en viss sorts våg – ska vi med Jonathan segla hem från Tyresö med  Elliot (svåger) och hans Sharen från Minnesota där de är vana med att segla över Missisippis sandbankar och inte hårda klippor som i skärgården.  På Lake Peppin, där Laura Ingels bodde, seglar de främst och ibland på de stora sjöarna. Man kan segla långt norrut till Kanada och söderut till Mexikanska golfen längs Missisippi – och kontinenterna är länkade till varandra genom just vattnet.

Hrönn ska få bo i Skåldö skärgård när, när hon väl är i hamn. Tea får vila på land tills nån tar sig ann att reparera henne.

Folkbåten Tea som tagit oss på underbara turer under 20 år


Toppis

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.