Graffiti och nolltolerans

Jag har funderat mycket på nolltoleransregeln som bl.a. Helsingfors hade en längre tid när det gäller graffiti så väl som “klotter”.  Nu har Helsingfors luckrat upp sin policy och det var på tiden. I Sverige är man intresserad och imponerad av Paavo Arhinmäkis tankar om nolltolerans i Kulturradion Finlands kulturminister möter svenska politiker i graffitidebatt. Han var inbjuden att delta i en debatt som Art of the streets ordnade i Stockholm. Här verkar Finland progressiv jämfört med städer i Sverige – wow!

Skrev tidigare om fenomenet graffiti och om Ny Tids artikel Gråa väggen är en möjlighet, tänkte graffitimålaren. Städer är planerade till största delen av personer i maktposition vilket betyder att de inte är planerade av de flesta som bor där. Hur inspirerande är en grå vägg? Hur glad blir jag inte av ett graffiti konstverk som Cat, spoon and rat som jag ramlade över vid en street market i London. Jag blir jätte glad.

Vad skulle London vara utan Banksy och andra som han? Enligt mig ett mycket tråkigare ställe. Stadens rum är i konstant förändring och en kamp försiggår ständigt. Här Banksys bildhistoria om den legendariske graffitimålaren Robbos konstverk i en tunnel i Camden i London. När Banksy började sätta upp sina konstverk i England var det vanligt att de blev övermålade och bortputsade av graffiti removal patruller. Han har ofta i sin konst skämtat med just patrullerna. Senare har folk på olika sätt skyddat de Banksy konstverk som kommer i deras väg.  Bansky själv skriver på sin hemsida (det finns många hemsidor som INTE är hans egna):

Bansky does not make photo canvases, mugs, wall stickers, greeting cards or T shirts.

Please do not:

  • Put up signs saying “strictly no photographs” when all you do is sell photographs of my graffiti
  • Write ‘Banksy’ next to an image of a panda waving hand guns (not mine, don’t know whose it is)
  • Take images off my website and ‘license’ them for a huge fee to a fucking German calendar company

Please feel free to:

  •  Pretend you drew it yourself for art homework.
  •  Copy any Banksy imagery in any way for any personal amusement
  •  Make your own Banksy merchandise for non commercial purposes.

Det är generöst. Därför har jag kopierat ett foto av en av hans senaste konstverk här.  That is very generous of you to let me use this photo of your art – It amuses me and gives me hope – so thanks Banksy and welcome to Helsinki any time!

There is so much love in this picture – wow!

I found this on a yard of a pub one of my trips to London.

Råder nolltolerans så är konst som Banksys också förbjuden. Klotter är i en helt annan kategori – att tala om Banksys verk på samma gång som man talar om tags och klotter är som att tala om Gandhis civila olydnad och fotbollshuliganer och kravaller i som liktydiga.  Banksy och många andra gör staden till sin genom innovativa metoder och hårt arbete och gör livet i staden litet mera inspirerande. Som här när 200 människor skapade en flashmob på Grand central station i New York.

Flashmob GC 

Och som detta  rolighetsteoriprojekt vid Odenplan i Stockholm. Vem blir inte glad?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.