Café N tar gatan i besittning

På Blågårdsgade i Nørrebro i Köpenhman finns ett cafe som heter Cafe N. Det stället har för mig blivit en ledstjärna för hur man kan ta gatan i besittning och göra den till sin fast förutsättningarna inte är de bästa.

Cafe N


Under åren 2007 – 2009 var Blågårdsgade både centrum för upplopp och gängkrig med anknytning till Köpenhamns narkotikahandel och strider angående försäljningen av Ungdomshuset.

Ungdomar protesterar mot stängningen av Ungdomshuset

Ungdomar protesterar mot stängningen av Ungdomshuset

Några invandrare blev nedskjutna på öppen gata under de två åren och några fick sätta livet till.

”Den trettiotvå årige handelsskolläraren med invandrarbakgrund blev träffad av en maskin-gevärssalva när han stod på gatan med sin far och sitt lilla barn i barnvagn. Det gick 23 minuter från att alarm-centralen hade fått beskedet före ambulansen kom. Under tiden hade minst 50 tjänstemän säkrat området, medan frustrerade invånare ropade rasister och ”rockerpansere”. (Dagbladet den 22.4 2009)

Mitt i allt detta startar Allan Reck upp Café N med en entusiastisk personal på Blågårdsgade, den gata där kravallerna och bråket varit som värst. Reseguiden Lonely Planet skulle man under avrådde folk från att röra sig i området och jag, likosm Hannah, som flyttat till Nørrebro på hösten 2009, hade blivit varnade för att vistas där. På Café N intog ändå kunderna gatan – approprierade den – och gjorde den till sin.

Personalen på cafét bar T-skjortor med en icke-våldssymbol

Personalen på cafét bar T-skjortor med en icke-våldssymbol

Under hösten och vintern var Café N ett tillhåll för en liten grupp människor som trivdes vi där omskötta av Allan som förverkligade en dröm om ett eget café.

Allan Reck at Cafe N

Cafét blev mer pop för varje månad och i början av år 2011 blev Café N vald till det bästa caféet i Köpenhamn av I byen och väldigt populärt med ens. Idag är det svårt att få plats om man inte kommer tidigt på en vardagsmorgon men Allans dröm om att ha ett eget café har gått i uppfyllelse och jag har inte hört några varningar angående att röra sig runt Blågårdsgade nyligen.

Allan och kunderna tog gatan tillbaka tillsammans.


Besök caféet! På sommaren finns det mycket plats.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.