Blåbär och svamp som naturresurs och supermat

Bär och svampar är en enorm resurs för de som bor i dess närhet. När jag häromdagen gick ut i skogen för att hitta ännu några blåbär som duger som morgonmål (varje dag tror jag att jag ska hitta “de sista” ätbara blåbären) träffade jag på grannarna Marina och Harri med famnhunden under jackan som de tränar till att bli en “trattishund”. De hade plockat en korg full med trattkantareller och var på väg hem för att laga slow food till middag.  Vad är bättre, menade de, än att gå ut i skogen för att själv plocka sin slow och närproducerade mat.

Trattisar. Foto Y Rancken-Lutz

Jag funderade på det där med att plocka sin egen mat i skogen och hur fint det är att vi får använda skogen till att samla vår mat. Jag hittade faktiskt ännu en hel liter blåbär. I går plockade jag en liter lingon och många liter trattkantareller – en födelsedagspresent åt sonen Jonas i Holland (hoppas de kommer fram Jonas innan de ruttnar och inte knarkhundarna tror det är magic).  Jag funderade också på nationlaekonomi för ovanlighetens skull när jag gick där i skogen. Ett förslag som kunde vara del av ett hållbar framtidsplan: För att vi ska ta till vara en större del av dessa otroliga naturgåvor kunde den som vill få skördelov som förr i tiden.  Det kunde användas både för att skörda sin egen, grannens (med tillstånd) eller skogens skörd. Barnen kunde också få ledigt från skolan för det är alltid lika kul och de vänjer sig vid att ytnyttja denna resurs i sin tur också i framtiden.

Det börjar bli ont om blåbär. Foto Y Rancken-Lutz

Ekonomiskogar kallar forststyrelsen våra skogar – resursskogar skulle låta bättre tycker jag – och de har blåbär som bild på sidhuvudet på hemsidan. Staten äger 26% av våra skogar och 60% är privatägda. Vi lär ju i Finland årligen plocka ca 40- 50 miljoner kg skogsbär (knappt 8 kg per invånare – fast alla plockar ju inte) och 2–10 miljoner kg vild svamp (1 kg/pers.)  I Sverige plockas högst 7% av alla tillgängliga bär (gissar att det är liknande siffror här), dvs maximalt ca 80 milj liter.  Beroende på skörden plockas det årligen 1-3 miljoner kilo blåbär till försäljning i Sverige.

Jag har just satt mig in i superblåbärens magik. Trots ett mycket lågt energivärde och trots att vi förbrukar mer energi när vi plockar bären än vi får ut av dem, ägnar sig idag över 80% av svenskarna någon gång per år åt bärplockning, skriver professor Bo Nilsson som satt sig in i dessa magiska bär. Blåbär är dessutom väldigt nyttiga – vår egen supermat! Ett av de nyttigaste bären, menar Nilsson. Forskning visar att blåbär förebygger demenssjukdomar och de antioxidanter de innehåller skyddar mot cellskador orsakade av fria radikaler. Blåbär är också rika på protein och kostfibrer. De förbättrar vårt mörkerseende och skyddar blodkärlen från åderförkalkning. Bladen innehåller vegetabiliskt insulin och är däför svagt blodsockersänkande.

Den viktigaste medicinska egenskapen hos blåbär är enligt Nilsson framför allt de torkade bären och dess stoppande verkan vid diarréer, vilken beror på deras höga halt av garvämnen. Garvämnena är bundna på ett sådant sätt att de frigörs först i tarmen och inte påverkar magsäcken. Färska bär kan däremot verka avförande och därför bra mot förstoppning.

Blåbär vid diarré
2 msk (ca 10 g) torkade blåbär tas en gång per dag vid diarré. Kom ihåg att samma mängd färska bär fungerar som lätt laxermedel!

Te mot diarré
3 msk (ca 15 g) blåbär
½ l vatten
Koka blåbären i vattnet ungefär 10 minuter. Sila. Drick 1 liten kopp 3 ggr/dagligen.

(Referens)

Blåbär är också bra för slemhinnor i största allmänhet, så du kan också ta dem om du har sår i mun eller svalg och bärsaften kan användas till gurgling vid inflammationer i mun och svalg och har i folkmedicinen ibland använts utvärtes på sår och utslag.

Bären innehåller stora mängder flavonoider (den blå färgen). Dessutom har de förstås massor med vitaminer och mineraler. Blåbär innehåller precis som lingon och tranbär proantocyaniner, på vilka det har gjorts många medicinska studier. Proantocyaninerna är blå-röda färgämnen med antioxidativa egenskaper som ingår i den större gruppen flavonoider. Förutom antioxidanter innehåller blåbär även niacin, vitamin B6 och mangan.

Blåbär har liksom morötter används för att förbättra skymningssynen. Eftersom flavonoiderna hjälper kapillärerna hjälper de också kapillärerna bak i ögat, så du ser bättre i skymningen – om du inte är helt skymningsblind, förstås. Forskare menar att sammansättningen i blåbär också kan hjälpa till att skydda mot ögoninflammationer och oxiderande stress. Vilket i längden kan förebygga dåligt mörkerseende och försämring av synen. Bären antidiarroisk, vitamin P-effekt.

Kanske jag ska gå ut nu klockan 21.30 för att plocka blåbär – efter denna blåbärsrika sommar kommer mitt mörkerseende att vara näst intill övernaturligt….

Morognstämning 8.10 2012 Foto Y Rancken-Lutz

3 comments

  1. i denna skog, i denna skog vill jag vara, vad jag saknar den och er.

  2. och den och vi díg*******

  3. Delat med mig av denna läsvärda, njutningsfyllda o lärorika artikel. Vi måste göra ngt, ngn dag snart, så bra ide.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.