Den finländska rejälhandelns rötter finns i Ekenäs

Denna historiskt intressanta artikel om den finländska rättvisehandelns rötter har många missat i den tryckta utgåvan av Maailmankauppalehti.

Mina föräldrar,   Birgit och Rurik Rancken, startade de finländska Svalorna för femtio år sen (1964) och 1973 grundade de en Emmauskommunitet i Västervik utanför Ekenäs, enligt nordisk modell. Att grunda en u-landsbutik som skulle sälja varor från samarbetspartners i utvecklingsländer, var för dem en naturlig del av drömmen. Den delen av visionen förverkligade jag 30 år senare i Ekenäs. Det blev en rättvise, eko, secondhand och antikvariat med bokcafe – det var då ingen rättvis banan satt sin fot innanför en vanlig butiksdörr. Läs mera på svenska och finska (sid 20 framåt) i Maailmankauppalehti  – Världsbutikernas tidning i Finland.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.