Hälsningar från Ekenäs år 2053

1.10 2053.  Ur Ekenäs internettidning:

“Idag bestämde stadsstyrelsen i Raseborg att riva de stora klossarna vid Norra hamnen i Ekenäs (bilden nedan). Nu vill man riva byggnaderna som var Citymarket i 25 år och sen dess har blivit dåligt utnyttjade eller stått tomma. Det har varit svårt att hyra ut lokalerna i byggnaderena idag när alla hellre åker till städer som har små butiker, caféer och orginella saluhallar med närodlat och närproducerat. Rivningen blir ett dyrt projekt men måste göras för att det fina området ska kunna användas av invånare och besökare igen.

Norra hamnen Bild: Arkitektbyrå R.Wingren Ab

Norra hamnen
Bild: Arkitektbyrå R.Wingren Ab

Stadsfullmäktiges ordförande uttalade sig igår på medborgarmötet:

Sådana byggnader hade aldrig byggts om man som idag har en grupp som agerar som ombudsmän för kommande generationer. Det är märkligt att tänka sig att folk för bara 40 år sen var så kortsiktiga i sina beslut. 2013 var ju dessutom just under den perioden då närodlat och det småskaliga hade börjat uppskattas igen. Nu hoppas vi inom stadsfullmäktige att Ekenäs småningom ska återfå sin pärlglans och att unga familjer, turister, båtfolk och besökare som övergav staden när Citymarket byggdes åter får upp ögonen för Ekenäs speciella charm på samma sätt som man gjorde innan hamnen och hela staden förstördes för 40 år sen.”

 Bild: Arkitektbyrå R.Wingren Ab

Det finns ännu  båtar som kommer in i hamnen ibland, men ingen stannar.  Mannen i båten berättade åt Ekenäs Internetidnings redaktör att han hört av sin morfar att Ekenäs hade en underbart vacker hamn som var unik i sitt slag ännu 2015.                                                                            Bild: Arkitektbyrå R.Wingren Ab

Det finns en utställning på kulturhuset för den som är intreserad. På den kan man se foton från området runt 2010-talet och också de alternativa planerna (en av dem nedan) som tagits fram år 2013 men som röstades ner i stadsfullmäktige i början av 2014. Skulle de ha förverkligats så hade Ekenäs aldrig förlorat sin popularitet som både boningsort och semesterort, säger en aktiv politiker”

Franco design

Design F. Lindholm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.