Ett Grekland utan böcker

V sitter vid den stora datorskärmen i sitt mörka sovrum i bostadshuset just bredvid torget “Plsteia Aristotelous” i centrala Thessaloniki och surfar mellan webbsiter i USA, Frankrike, Sverige och Norge. Han drömmer om att en dag bli modedesigner. Men han har en plan som han tror är lättare att förverkliga snart – inför år 2014 – då Thessaloniki är Europas ungdomshuvudstad.

V föddes i Thessaloniki, Greklands näst viktigaste stad både ekonomiskt och politiskt.   Det har kanske gett honom det självförtroende som behövs för att i dagens ruinerade Grekland våga drömma om att starta ett eget företag, med ett för staden nytt koncept: modebutik och café möblerad med vintagemöbler. Han samlar webbadresser till caféer, modebutiker och designers, skapar Googlemaps och planerar sin resa till Oslo och Stockholm. På Googlemaps har han prickat in Café String, Aggie Twigg Vintage & Café, Café Sør, Ristretto, Fuglen… Alla ska besökas på fyra dagar.

Han och partnern vill vara först med att öppna cafét i Thessaloniki, med inspiration från Scandinavien. Det är framtiden! Förlegat är de gamla grekiska litterära caféerna där dammiga böcker draperar väggarna och folk sitter djupt försjunkna i sin bok eller tidning och i timmar smuttar ömsom sin pipa och ömsom sin kopp kaffe.  Nya vindar blåser i Grekland! Just därför har han svårt att förstå att folk på gatan utanför hans fönster inte förstått det. De som i timmar stått och väntat på den ortodoxa patriarkens ankomst från Istanbul. Besöket har bara fört med sig besvär eftersom både han och hans gäster måste be kravallpolisen om tillstånd för att gå in och ut ur byggnaden.

V planerar noga sin och partnerns research resa till Oslo och Stockholm följande dag. De reser med Ryanair som öppnade värden för honom och hans vänner i Thessalonikitrakten med begränsad resebudget. Flygbolaget förser också honom och hans centralt belägna extra sovrum med spännande och betalande gäster. På inkomsten gör han en hacka som sponsorerar hans egna reseäventyr. “Ryanair saved us”, säger han till nattgästen* medan han pedantiskt packar sin Ryanarianpassade väska – för han är ”Ryanair smart”.

 

Thessalonikis är Europas ungdomshuvudstad 2014

Thessalonikis är Europas ungdomshuvudstad 2014

 

*som beslutat att adrig mera åka med flygbolaget som behandlar sina anställda lika som de anställda behandlar passagerarna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.