Finländare älskar sina skatter – The happiest taxes on earth

Så gott som alla tycker att det är viktigt att betala skatt för att upprätthålla välfärdsstaten enligt en enkät som Skatteförvaltningen i Finland har gjort. Nittiofem procent av de tillfrågade håller med om att skatterna är viktiga för välfärden och lika många ser skattebetalandet som en viktig skyldighet. Tvåtredjedelar anser också att de har fått något i gengäld för sina skattepengar.

– Finländarna vill betala skatt och de vill finansiera välfärden med skattepengar, säger kommunikationsdirektör Mikko Mattinen på Skatteförvaltningen… (läs mera på Yles hemsida).

När jag läser denna artikel skickad av min man Jonathan, som är från USA, tänker jag på att han älskar att berätta åt folk, när vi reser i USA eller träffar folk i Norden som inte är från Norden, att danskarna är det lyckligaste folket och har de högsta skatterna – hur går det ihop? FNs World Happiness Report visar att även finländare, norrmän och svenskar har toppat listorna de senaste åren – och har de högsta skatterna i världen.

Jag funderar ibland på de här resultaten när jag vandrar runt i våra finländska städer. Folk verkar inte så lyckliga i Finland. Men kanske är det så att man ändå är rätt nöjd med sina liv och anser att jämfört med folk i många andra länder har man ett bra liv. Upplevd lycka är ju det man mäter och den påverkas av personer i ens omgivning – man är alltså jämförelsevis lycklig. På något sätt är det ju fint om folk verkligen också kopplar denna lycka till välfärdssamhället – som ju betalas av skattemedel.

The happiest taxes on earth. (MarketWatch)

Northern Europeans are the happiest people on the planet, according to a new survey.

The Organization for Economic Cooperation and Development says people in Denmark, Finland and the Netherlands are the most content with their lives. The three ranked first, second and third, respectively, in the OECD’s rankings of “life satisfaction,” or happiness.

There are myriad reasons, of course, for happiness: health, welfare, prosperity, leisure time, strong family, social connections and so on. But there is another common denominator among this group of happy people: taxes.

Northern Europeans pay some of the highest taxes in the world. Danes pay about two-thirds of their income in taxes. Why be so happy about that? It all comes down to what you get in return (read more).

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.