Hållbara Hökarängen inger hopp!

Vad uppmuntrad jag blev av att vistas en dag med Susanne Elfors och Åsa Stenmark på Hållbara Hökarängen kontor. Initiativet att ha ett öppet rum dit folk får droppa in och prata om Hökarängen är genialiskt. Något som vi saknar i Ekenäs och på de flesta andra platser. Skulle lämpa sig utmärkt på torget i Ekenäs eller på Kungsgatan – Finlands första gågata. När den planerades var de styrande i Ekenäs framåtsträvande. Kan tänka mig att även de blev kallade bakåtsträvare.

karta

Huvudgatan i Hökarängen, där kontoret ligger, är också den första gågatan i Sverige. Byggd under 1960-talet, liksom Kungsgatan i Ekenäs. Det är lätt att ta sig en titt in i kontoret – som är öppet varje dag – när det ligger så centralt.

 

Hökarängen

 

Den dagen jag var i Hökarängen var Susanna och Åsa i full färd med att förbereda Hållbarhetsfestivalen som går av stapeln 27-28.9. Jag är ledsen att missa den och uppmanar alla som kan att åka till Hökarängen någon av dagarna. Programmet är fullspäckat med spännande och intressanta programpunkter.

Vi fick låna WiFi av Stadsmissionen som har sin verkstad och Re-Make försäljning med café i samma kvarter. Det är alltid lika uppiggande att se deras re-make verk. Jag köpte denna gång inbundna anteckningsböcker och åt underbart fröknäckebröd.

Susanna stadsmissionen
Remake

Susanna och jag vandrade runt hela Hökarängen för att prata med olika aktörer om festivalen. Det verkar som att majoriteten av lokala aktörer allt från getterna Filur och Flora på parkleken till Reecycling/RamoRama, som ger gamla slitna cyklar ett nytt liv och ett unikt utseende, är med.

Susanna och ram

 


Getter

På grund av satsningen på Hökarängen och att man profilerat sig som en stadsdel som fokuserar på hållbarhet så finns det för tillfället inga tomma lokaler i centrum. Alla vill verka i en sådan dynamisk och framåtsträvande miljö! Medan jag satt på kontoret kom det till exempel in tre tjejer lockats av Hökarängens atmosfär och som just hade flyttat in i en lokal där de erbjuder möbeltapetseringstjänster i sin tapetserarverkstad.

Heja Hökarängen för att ni visar vägen mot en hållbarara värld!

No41_hoger_hokis_640

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.