När empatin saknas

Visst blev jag och säkert många med mig, både rörda och glada när vi hörde att den flyende syriska mannen Osama Abdul Mohsen blev erbjuden ett jobb i Madrid som fotbollstränare på fotbollstränarskolan Cenafe.

Det var han som journalisten Petra Laszlo satte krokben för när han flydde undan polisen med sin son i famnen på gränsen mellan Ungern och Serbien.

Vad föranleder då en person att få ett så ondskefullt infall? På filmen (nedan) ser man att medan hon filmar spanar hon in mannen som kommer springande med ett barn i famnen. Han skriker “Help me!” och till svar får han ett krokben.

Vad går igenom hennes huvud i den sekunden medan hon göra ett sådant beslut? Hur är det kopplat till hennes politiska övertygelse?

Skärmavbild 2015-11-25 kl. 12.52.54

Detta inlägg från The Young Turks  (ett amerikanskt progressivt online nyhetsprogram) ger oss en viss inblick i orsaken till hennes agerande. Hon representerar – med den övertygelse man ser på filmen – N1TV, som ägs av det högerextrema och invandringskritiska partiet Jobbik. TV kanalen har meddelat att hon får sparken. Något som säkert kan ses främst som ett populistiskt beslut av en TV kanal med sådana sympatier taget efter all den uppståndelse filmsnutten fått.

Efter att ha studerat flera av filmerna uppstår ännu fler frågor och utropstecken. Journalisten verkar också ha valt ut speciellt utsatta personer. Bär man t.ex. på ett barn i 6-års åldern springer man långsammare. På en video filmad från en annan vinkel ser man hur hon också sparkar en liten flicka.

Journalisten, som nu drar både Facebook (som inte tar bort sidan som Petra Laszlo Shame Wall) och en av de flyktingar hon satta krokben för inför rätta, säger själv att hon försökte hjälpa polisen eftersom flyktingarna inte lydde order. Hon har bett om ursäkt och skyller på att hon var rädd. Ja rädsla för det som är annorlunda finns säkert med i hennes dunkla förklaringar och motiv men jag tycker ändå inte det främst är en rädd kvinna jag ser på filmen, däremot ser jag många rädda flyktingar. Jag ser en kvinna som saknar empati och förmåga att sätta sig in i den situation de flyende befinner sig i och vad det är de flyr ifrån.

En journalist som väljer att göra det ännu svårare för de som flyr omänskliga förhållanden och våld att fly har verkligen missförstått sitt uppdrag.

Mera på Yles hemsida.
,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.