Är detta en modern demokratisk stat?

Jag råkade lyssna på Yles morgonnyheter idag måndagen den 30.5 2016. Nyheterna är sällan positiva och jag förväntade mig inte att de skulle ge mig någon som helst positiv kick in i den nya dagen men de jag fick höra var som taget från en nyhetssändning för 50 år sen eller ännu längre tillbaka i tiden.

Jag kunde inte tro mina öron när jag hörde hur hur en “modern” samhällsinstans i ett land som ser sig som både demokratiskt och humant agerar mot folk som utnyttjar sin mänskliga rättighet att säga sin åsikt genom civil olydnad. I bloggen nedan kan ni läsa hur svenska aktivister blev behandlade när de blivit arresterade vid kärnkraftsbygget i Pyhäjoki för ca 3 veckor sen. Några aktivister har agerat våldsamt men det betyder inte att hela gruppen ska ses som destruktiv.

Så här skriver arrangörerna till  Reclaim the Cape – actionvecka som ordnades för att protestera mot kärkkraftsbygget i Pyhäjoki:

Vad är aktionsveckan?

Reclaim the Cape är ett charmigt galet och modigt försök att introducera några olika metoder av civil olydnad, att göra skillnad och att uttrycka sin åsikt för den finska mentaliteten. Protestlägret mot kärnkraft i Pyhäjoki ordnar en fylld aktionsvecka; klassiskt med en dag av aktioner, där massiv civil olydnad ingår (läs mera).

Uppdateringar om fångarna och om hur de har blivit bemötta av polisen

Aktionsveckan Reclaim the cape ägde rum i Pyhäjoki 22.4-1.5.2016 och tiotals människor blev arresterade av polisen. 11 aktivister blev anhållna. Efter några dagar blev fem av dem släppta och de kvarvarande sex fick stanna i häktet. Det finns ännu en aktivist kvar häktad.

Vi har skickat pengar, rena kläder, tandborstar och tandkräm, cigaretter, böcker etc. till fångarna så gott som vi har kunnat. Men fångarna har inte fått ta emot alla paket varken från sina föräldrar eller andra. De har inte heller haft möjlighet att skicka eller ta emot brev eller vykort.

Polisen har inte erbjudit lagliga anordningar för de inlåsta aktivisterna under deras tid där. Polisen menar att det inte har funnits resurser för att t.ex. städa cellerna och under de första dagarna hade fångarna inte möjligheter att tvätta sig, inget toapapper eller ordentlig mat. Fångarna fick inte heller gå ut så mycket som de borde ha fått enligt lagen.

Fredagen den 6.5. ägde en interneringsrättegång för två av aktivisterna. Advokaten beskrev det som en total lynchning och rättegången skedde utan åklagaren, endast polisen var där. Överraskande nog fortsatte häktningen. De här två fångarna släpptes tisdagen den 10.5, men de är fortfarande misstänkta för våldsamt upplopp och för våldsamt motstånd mot polisen. Inga böter har ännu släppts. Efter att dessa två aktivister blivit fria fick vi olyckligtvis information om att en aktivist blivit mobbad av polisen mitt i natten.

Torsdagen den 12.5. släpptes två aktivister från häktet och även en till under fredagen den 13.5, men en aktivist är ännu i häktet. Polisen har äntligen städat cellerna, efter att man satt press på dem under flera dagar om problemet. De har också, äntligen, låtit fången få vara utomhus. För stunden har fången inget större att klaga på angående fängelsevistelsen, säger hens advokat.

Måndagen den 16.5. kommer det att ske en rättegång och efter det vet vi mer om den eventuellt fortsatta fängelsevistelsen.

Endast den närmsta familjen och advokaten har fått tillstånd att besöka eller ha telefonsamtal med fångarna. Detta har inte varit möjligt för de fångar som har sina föräldrar utanför Finland på grund av avstånden.

Fångarna har inte fått alla böcker som har skickats till dem via polisen. Vår advokat sa att det är otänkbart och saknar motstycke.

De fångar som inte talar finska har tvingats att prata engelska med sin familj, trots att de hade kunnat tala svenska. Även fast svenska är det andra nationella språket i Finland, finns det tydligen inte med på kartan i ”det finska norra Österbotten” enligt polisen.

Det har också inträffat andra typer av repression. Två läger blev vräkta och vi försöker ännu klura ut om detta skedde enligt lagen. Polisen har förstört och lämnat lägren med en stor oreda efter dem. Aktivisterna var tvungna att lämna området innan all utrustning och personliga föremål var packade, vilket har lett till att en massa saker nu saknas. Polisen sa att alla saker finns att få via Pyhäjoki kommun (vi fick senare veta att det i praktiken var ett deponeringsområde) och Brahestads polisstation, där vi inte ännu har hittat något av de försvunna sakerna.

ACAB (läs mer).

En kvinna som nu är släppt berättar också åt Yle att hon blev tvungen att gå nästan naken i korridoren efter att hon duschat för att vakten vägrade hämta hennes rena kläder till henne.

Skärmavbild 2016-05-30 kl. 08.58.21.png

De  här aktivisterna gör det jobb vi borde göra!  Om 20 – 30 år tror jag vi tackar och hyllar dem för deras insats.

Har försökt hitta nyheten för att länka till den från Yles hemsida men den är försvunnen.

One comment

  1. Helena Helander · · Reply

    Skrämmande och skandal! Hoppas det blir mycket oväsen kring det! Fint att mamman gjort det hon gjort och att hon får svar! Ska följa så gott jag kan. Som gammal aktivist blir jag helt chockad. Vad har polisen för. grundsyn? Såg ett tv-program om en ung lokal kvinna som drog igång motståndet mot Fennovoima. Hon sitter visst som grön i riksdagen nu. Tack för att du uppmärksammade mig på detta! Kram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.