Civilkurage och skolan – BUFF 2012

Civilkurage och skolan

Vilket viktigt ämne!  Vad är vår plikt när det gäller civilkurage? Vem “speaks truth to power” i vår bekväma vardag? Mycket få människor jag känner med några få undantag. De flesta går på i lugn lunk antingen utan att fundera över socialt och moraliskt ansvar eller om vi gör så tar vi inte de “risker” som går hand i hand med ett utagerat civilkurage. I Sverige har man ämnet civilt motstånd i grundskolorna som jag menar är ett bra steg påvägen mot ett samhälle och en kultur där civilkurage är mera allmänt existerande.  Sådan undervisning kommer ändå att påverka barn enbart om de som undervisar själva agerar med civilkurage.  Per Herngren som själv sysslat med civilt motstånd undervisar på sådana kurser. På skolbiodagen på BUFF 2012 talade den prisbelönades Harvardprofessor och antropologen Brian Palmer. Han höll kursen i civilkuragekursen som var Harvards mest valda fristående kurs. Brian Palmer pratar om personer som vågade stå för det de tror på och stå upp för de som är svagare. Brian Palmer är just nu knuten till Uppsala Universitet.

I sitt tal på BUFF 2012 citerar Brian Palmer citerar filosofen Emmanuel Levinas angående hur vi hanterar andras lidande “We have infinite responsibility but limited capacity”. Han frågar sig hur vi hanterar detta glapp. Själv tror jag som vanligt på film som ett ultimat medium för att illustrera och diskutera ämnen som civilkurage!

Brian Palmer på BUFF 2012

Hör på bl.a. Brian Palmer på BUFF 2012

Palmer berättade också om föreställningen “Secret conspiracy of hope” skapad av Ida Lodoch Palmer som spelades på Reginateatern i Uppsala. Bland annat berättar pjäsen om den 25-åriga Anastasia Baburova och människorättsadvokaten Stanislav Markelov från Ryssland som mördades av en högerextremist.

– Vi öppnade föreställningen med hennes berättelse och tillägnade den hennes minne, säger Brian Palmer, antropolog i Uppsala och initiativtagare till Raoul Wallenbergkalendern som pjäsen bygger på. “I Secret conspiracy of hope levandegörs några av de 365 människor från kalendern som kämpat för mänskliga rättigheter, demokrati och fred. Idén till kalendern började för flera år sedan när Brian Palmer var student på Harvard university i USA.” (Uppsala Fria Tidning).  Från Palmers blogg:

Raoul Wallenberg Calendar

“In memory of Raoul Wallenberg, Forum för Levande Historia commissioned me to create a calendar about civic courage. I had made memorial calendars twice before: as a college student I put on my wall the names of fallen champions of justice and peace; and since then I have gathered material so that I can begin my lectures with the life stories of individuals who did something beautiful and brave on a particular date: ”It was on this day in 1943 that Sophie Scholl set out to distribute her last leaflet against the Nazis…”

The 2013 calendar describes 365 persons who have risked/given their lives or made other sacrifices for human rights, democracy, and peace. A team of colleagues and I have almost finished producing it. The print edition will be distributed for free to Swedish high-school students later this year, paid for by government monies. Three publishing houses will print and sell an English-language edition, a South Korean edition, and an illustrated global edition in five languages, with profits going to human-rights endeavors. Sveriges Radio/Radioteatern will run a five-minute piece about each day’s individual during every day of 2013.”

Baburova and Markelov

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.