Kampanj Solrosen* kör igång!

Kampanj Solrosenadress

Solrosinfo 2012

Bonded Labour Liberation Front (BLLF)

Nu sätter vi igång med Solroskampanjen!  Här på bloggen vill jag återknyta till Solrosadressens historia.

Våren 2004 har vi åtta studenter att fira i familjen och umgängeskretsen och de traditionella studentrosorna känns inte som ett inspirerande presentval. Rosorna, som är influgna till oss i Norden från odlingar på andra sidan jordklotet, håller definitivt inte måttet för rättvis handel. Varför skall vi av eget val betala 5 € för en ros som sannolikt någon fattig slavarbetare i Kenya odlat under odrägliga förhållanden för att ”fira” en student som under privilegierade förhållanden just tagit en examen? Vi kunde ju fira med en present som ger något mer till fler.

Valet av studentgåvor sätter igång mitt kritiska och kreativa tänkande. Vilken sorts present ger något mer? Under studentexamensveckan får jag ett nyhetsbrev från den svenska biståndsorganisationen Bonded Labour Liberation Front (BLLF-Sweden). Nyhetsbrevet upplyser mig om att det kostar ca 200 SKR för ett frigivet pakistanskt slavbarn att gå i skolan under ett år. För den summan som en bukett studentrosor kostar kan jag alltså få en ”hel bukett” barns skolgång i en skola i Pakistan. En idé började ta form – man kunde på något sätt betala för ett barns skolgång och på samma gång fira de nybakade studenterna, mor på mors dag och andra jubilarer.

Inför examenssäsongen 2004 hinner ännu inte fröet växa till en produkt men tankarna och idéerna spinner på under de första veckorna i juni. Min dotter Hannah vill bli fotad med en solros istället för en ros på sitt studentfoto – då slår det mig att solrosen skulle passa utmärkt som symbol för den gåva vi vill skapa.

Med hjälp av Hannah och resten av familjen med mormor Bigi som grand old idealist leker vi med olika idéer under sommaren 2004. Jag kontaktar Ulf Wilmenius på BLLF-Sweden för att kolla studentgåvotanken med honom. Han tycker idén är intressant och vi bollar olika modeller för organisationsupplägg med honom.

I mitten av augusti 2004 komponeras den första flyern: ”Kampanj Solrosen – en gåva som ger något mer – Köp en solros för att fira den nyblivna studenten (brudparet, födelsedagsbarnet) genom Kampanj Solrosen och ge chansen åt ett barn i Pakistan att gå i skola”. Jag, Bigi, Hannah och en grupp ivriga studerande samlas i Åbo under vintern 2005 och gruppen utformar tillsammans Solrosadressen.

Den första solroskampanjen inleder vi med en temakväll i april 2005 med Ulf Wilmenius och Kajsa Hansson från BLLF-Sweden på stadsbiblioteket i Ekenäs där vi också öppnar utställningen ”Ett liv i frihet” som turnerat i Sverige och som vi fått låna av BLLF-Sweden. Passligt till temakvällen hinner vi få solrosadressen färdig. Kortet är designat av Mette Salvesen med layout av Jan Rosström.

I slutet av maj 2005 och början av juni säljer vi adresserna och solrosor i kruka på Ekenäs torg. På Emmaus och på Café Gamla Stan i Ekenäs säljs adresserna hela sommaren och vid julen inleds den första Kampanj Julrosen. Efter det första kampanjåret kan vi konstatera att vår gåvoadress fyllt ett tydligt behov – folk köper solrosadresser för en summa motsvarande över 100 barns skolgång under ett år. Tankefröet har fått god jordmån, frodas och fortsätter att blomstra.

Nu 7 år senare är vi en liten grupp aktiva i arbetsgruppen (varav de flesta från 2005 års kampanj är med) och välkomnar flera aktiva.

En elev i en Apnaskola som Alternativ Solrosen stöder

Alternativ SOLROSEN r.f. i Finland

 I Finland kan du stöda genom att

* köpa en solrosadress

* delta i våra kampanjer

* bli medlem

Vill du veta mer eller köpa ett solroskort?

Kontakta oss på tel. :  040-7767 431

Du kan även köpa korten:

I Ekenäs: Emmaus på Tallmovägen 18

Må-fre 11-17, lö 10-14

Luckorna i Raseborg, Kimito, Åbo, Helsingfors och Kyrkslätt

2 comments

  1. What’s up to every body, it’s my first visit of this web site; this webpage contains awesome and actually fine stuff in favor of readers.

  2. Thanks – could not get on to your site “Under contruction”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.