“Le Havre” – fortsätter inspirera

“And right now, customers care more about a new iPhone than working conditions in China”, säger en Apple chef till New Your Times angående företagets etik när det gäller arbetsförhållande i Kina.

Filmen “Le Havre” fortsätter inspirera till nya blogginlägg. Illegal invandring är en väldigt komplex fråga. I filmen Le Havre är det fråga om ärliga medmänniskor som hjälper en afrikansk pojke att återförenas med sin mamma i London men så är ju inte alltid fallet. Minst lika ofta är människosmugglarna ute efter att själv tjäna pengar och drar sig inte för att utnyttja andras misär. Många lyckosökare hamnar i slavfällan när de väl nått “friheten” i väst.

Enligt  www.freetheslaves.net  finns det idag 27 miljoner slavar i världen – flera än någonsin tidigare. I Yotube klippet 10 facts about slavery beskriver gruppen freetheslaves.net  slavsituationen i världen idag. Den är helt fruktansvärd!  Vad är det som gör att den moderna slavhandeln på något sätt är rumsren? Varför görs inte mera för kämpa mot modernt slaveri i alla dess former? Hur lätt är det inte att fördöma slaveriet för 100-200 år sen men se mellan fingrarna när det gäller t.ex. varor som vi vet är tillverkade av små barns händer IDAG? Alla VET att många av de varor vi importerar kommer från länder där slaveri är mer eller mindre accepterat (inofficiellt). I artikeln “In China, Human Costs Are Built Into an iPad” beskriver journalisterna CHARLES DUHIGG and DAVID BARBOZA de slavlika förhållandena i Apples fabriker i Kina och konsumenters nonchalans när det gäller under vilka sociala omständigheter våra produkter är tillverkade.

“People like Ms. White of Harvard say that until consumers demand better conditions in overseas factories — as they did for companies like Nike and Gap, which today have overhauled conditions among suppliers — or regulators act, there is little impetus for radical change. Some Apple insiders agree.

“You can either manufacture in comfortable, worker-friendly factories, or you can reinvent the product every year, and make it better and faster and cheaper, which requires factories that seem harsh by American standards,” said a current Apple executive.

Jag hörde nyligen att varje Apple telefon har tagit 10 kinesers liv. Jag har inga belägg för det påståendet men många rapporter visar att Apples fabriker i Kina inte håller måttet när det gäller etik. Hur kan vi då låta ett stort företag som Apple förstå att vi kräver bättre arbetsförhållanden för de som tillverkar våra Apple produkter? Är den enda lösningen att bojkotta produkterna? Och jag som just vant mig vid och älskar min Iphone och MacBook Air!  Det finns dessuton inga alternativ som vi kan vara säkra på att är bättre.  Även Nokia (vårt eget gullebarn) har anklagats för att inte vara så noga med socialt ansvarstagande när det gäller underleverantörer. Men vi borde ju i dag med social media till vårt förfogande kunna kämpa för att de produkter vi köper är tillverkade under humana omständigheter om Harriet Tubman kunde det för över 100 år sedan. Men jag misstänker att vi är för lata och bortskämda för att göra det.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.