“Le Havre” väcker många tankar

Aki Kaurismäki har alltid varit den som pekar på vårt samhälles orättvisor i sina filmer och i Le Havre beskriver han på ett förträffligt sätt en av vår tids skamfläckar – behandlingen av illegala invandrare och moderna hjältedåd.. När jag ser filmen – som kunde vara 1950-talets Europa likaväl som nutid – kan jag inte undgå att tänka på den underjordiska  järnvägen som hjälpte afroamerikanska slavar att fly från sydstaterna*. Men även på de danska fiskarna som under andra världskriget gömde judar i sina båtar och tog dem till tryggheten Sverige. Tänk att vi år 2012 inte har kommit längre när det gäller ett rättvist och socialt jämlikare samhälle! Att många dessutom verkar tro att vi kan bygga ett “Fort Europa” innanför Europas gränser för att skydda oss från resten av världen (de som vi inte behöver för att göra de mest slavlika jobben). Varför dela med sig av vårt överflöd när man kan hålla det själv?

De är på samma gång en sådan glädje att se filmer som Le Havre som konstnärligt lyckas blanda humor, social orättvisa och kärlek – en eloge till Aki Kaurismäki.

*ny forskning visar att de hjälpte mer än 100.000 slavar att nå frihet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.