Den finländska skolan och risken att snubbla på sin egen sjävbelåtenheten

Om ”i en internationell jämförelse” inte förekommer är nyhetsrapporteringen om den finländska skolan sällan positiv skriver Torbjörn Kevin i en insiktsfull ledare i Åbo underrättelser. Mycket bra inlägg i debatten om den finländska skolan, auktoritet och moralen:

Argumentationen har sin upprinnelse i en karikatyr av skolan. Enligt den är skolan en plats där lärarkåren förser elever med kunskap och information som är viktigt för samhället och, i förlängningen, för den enskilda individen eftersom hon tack vare en gedigen skolgång finner sin plats i tillvaron. Men en skola är mer än det här. En skola är ett ställe där allt som ingår i en ung människas vardag strålar samman. På gott och ont……Att ”debattörerna” också tvår sina händer, genom om att betona lärarnas auktoritativa roll istället för det gemensamma ansvaret, kan vara ett tecken på att den egna skolgången saknade något, nämligen insikten att auktoritet inte är synonymt med hårdare tag.

Jo och enligt mina erfarenheter och vad jag uppfattat från debatten nyligen saknar fortfarande många i den finländska skolan just den insikten och kanske då också egna erfarenheten av en skola där kunskapsinlärning (läs korvstoppning) inte är den allmänt vedertagna metoden för inlärning och där faktakunskap inte är det viktigaste barn och unga får med oss från skolåren.

Det är också märkligt hur finländares självtillräckligheten när det gäller den finländska skolan gör en stor björntjänst  när det gäller att skapa en god skola. Den tar sig märkliga uttryck och har påverkat folks uttalanden även i pressen. En representant från Hem och skola uttalade sig här om dagen i Västra Nyland angående barn och ordning i skolan.  Det värsta som tydligen kunde ske med den finländska skolan var att den blir “som den amerikanska”.  Ja hu jeda mej, det skulle väl vara hemskt?

Vad vet denna person om den amerikanska skolan?  Varifrån har hon fått uppfattningen om att den är vår mardrömsskola?  Jo, troligen från filmer och serier som visar dåligt fungerande skolor* i den amerikanska slummen – typ The Wire. En sådan jämförelse är som att med samma mått jämföra våra nordiska skolor – ja, fast alla jämförande studier visar att vår skola är såååå mycket bättre än den svenska skolan så vi borde kanske inte tala om nordiska skolor som en enhet – och skolan i Algeriet för att de är geografiskt ungefär lika långt mellan Seattle och Palm Beach och Helsingfors och norra Afrika.

Min egen upplevelse och erfarenhet som förälder till barn som gått i “en amerikansk” statlig high school är mycket god (både min och mina barns).När vi kom tillbaka från ett år i USA med de goda erfarenheterna i färskt minne ville jag dela med mig speciellt av erfarenheterna när det gällde föräldraengagemang och stöd som fanns i skolan i Boulder, Colorado, till Ekenäs gymnasium. Där mottogs mitt förslag med skepsis och motvilja. De som var med på mötet (förutom min bror som också var förälder) ansåg inte att föräldraengagemang och stöd var nödvändigt i gymnasiet. Vårt förslag handlade om att vi skulle upprätta en “resursbank” som föräldrar och andra resurspersoner kunde anmäla sig till. Det kunde vara fråga om en förälder som hade erfarenhet av miljöarbete och hjälp med ett miljöprojekt, en som kunde ge stöd i matematik, en som kunde gruppdynamik eller en förälder som kunde ställa upp på sociala evenemang och resor. Tänk så stor resurserbank föräldrar och släktingar till barn i vilken skola som helst är! Tänk vilka resurser skolan går miste om. Inspiration till idéen fick jag alltså när jag såg hur väl det fungerade i USA, ett kontrasternas land men där verkligen innovativa idéer får mera plats än de ofta får i Norden och där altruism och ideellt arbete är vanligare än här.

* En orsak till att de amerikanska skolorna ser så olika ut på olika platser i USA är för att skolorna får sin finansiering från fastighetsskatten som ju inbringar mycket olika summor i slummen i Baltimore och en skola i ett välbärgat område i USA.

Och Harry Chapin är på pricken:

Skärmavbild 2013-04-14 kl. 15.19.24

The little boy went first day of school
He got some crayons and started to draw
He put colors all over the paper
For colors was what he saw
And the teacher said.. What you doin’ young man
I’m paintin’ flowers he said
She said… It’s not the time for art young man
And anyway flowers are green and red
There’s a time for everything young man
And a way it should be done
You’ve got to show concern for everyone else
For you’re not the only one

And she said…
Flowers are red young man
Green leaves are green
There’s no need to see flowers any other way
Than the way they always have been seen

But the little boy said…
There are so many colors in the rainbow
So many colors in the morning sun
So many colors in the flower and I see every one

Well the teacher said.. You’re sassy
There’s ways that things should be
And you’ll paint flowers the way they are
So repeat after me…..

And she said…
Flowers are red young man
Green leaves are green
There’s no need to see flowers any other way
Than the way they always have been seen

But the little boy said…
There are so many colors in the rainbow
So many colors in the morning sun
So many colors in the flower and I see every one

The teacher put him in a corner
She said.. It’s for your own good..
And you won’t come out ’til you get it right
And all responding like you should
Well finally he got lonely
Frightened thoughts filled his head
And he went up to the teacher
And this is what he said.. and he said

Flowers are red, green leaves are green
There’s no need to see flowers any other way
Than the way they always have been seen

Time went by like it always does
And they moved to another town
And the little boy went to another school
And this is what he found
The teacher there was smilin’
She said…Painting should be fun
And there are so many colors in a flower
So let’s use every one

But that little boy painted flowers
In neat rows of green and red
And when the teacher asked him why
This is what he said.. and he said

Flowers are red, green leaves are green
There’s no need to see flowers any other way
Than the way they always have been seen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.