Kvinnor i Pakistan vågar kräva sin rätt till utbildning

I en artikel i DN beskriver Mia Holmgren flickornas skolgång i Pakistan och att de idag finns en medvetenhet även i Pakistan att utbildning är viktig för att få ett bra liv medan landet satsar bara 1.5 % av sin budget på utbildning och 1% på hälsovård och försvaret får 25-30% (med 4e största kärnvapenarsenalen i världen). Läskunnigheten i Pakistan har blivit sämre under de senaste åren.  Idag kan 57% läsa, vilket är bottennivå i södra Asien. Varannan flicka saknas i skolan!  34 % av flockorna stannar hemma.

Många flickor i Pakistan kämpar för utbildning åt alla flickor fast de blir hotade till livet.  Pakistanska Malala Yousafzai, som sköts i huvudet i fjol av talibaner i staden Mingora (där 400 skolor förstörts), kämpar för flickors utbildning i Pakistan. Hon går nu i skolan igen och ska på sin 16-års dag tala inför FN.s generalförsmling. Malala dog inte av sina skador vilket unga Iqbal Masih gjorde. Han föddes 1983 i Arshad utanför Lahore i Pakistan. Han såldes till slaveri av sin familj som barn. För att betala för sin brors bröllop lånade Iqbals familj 600 rupier (ca $ 12) från en lokal arbetsgivare som ägde ett mattväveri, och i gengäld måste Iqbal arbeta som mattvävare tills skulden var betald. Han satt varje dag med andra barn fastkedjad vid sin vävstol vid för att fhan inte skulle rymma. Han arbetade 14 timmar om dagen, sju dagar i veckan, med endast en 30-minuters paus i många år. Han var ständigt slagen och verbalt misshandlad.

År 1992 förändrades Iqbals liv dramatiskt. Han och några andra barn rymde från fabrikenen för att vara med på en tillställning ordnad av Bonded Labour Liberation Front (BLLF). Där fick barnen lära sig om sina rättigheter och att det var mot lagen i pakistan att hålla skuldslavar.

Iqbal flydde slaveriet, men han fångades av polisen och fördes tillbaka till mattfabrikören som hade  mutat polisen. Iqbal flydde en andra gång, började skolan och anslöt sig till Bonded BLLF i Pakistan för att arbeta mot barnarbete i världen. Iqbal hjälpte över 3.000 pakistanska barn som var i tvångsarbete att fly, han höll föredrag om barnarbete runt om i världen, också i Sverige där han besökte BLLF Sweden.

Iqbal blev ihjälskjuten i Muridke den 15 april (på påskdagen) 1995, strax efter att han återvänt från en resa till USA. Han var då 11 år.

Alternativ Solrosen startar sin vårkampanj och med pengarna vi samlar in stöder vi före detta slavbarns utbildning i Paksitan.  Vi hoppas att både pojkar och flickor i framtiden ska kunnna gå trygga till skolan också i Pakistan och att 100% av flickorna ska få gå i skolan.  Genom att alla barn får utbildning bekämpas slavhandeln.  Eftersom de som inte kan läsa och inte har utbildning ofta inte känner till sina rättigheter skriver de på kontrakt som håller dem, och ofta kommande generationer, i  tvångsarbete fast det är förbjudet även i Pakistan.
Iqbal_Masih

Du är välkommen att delta i vår kampanj!

Vår Facebook grupp.

Solroscollage 2013 liten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.