Ekenäs vill inte profiliera sig som “slow” det är helt uppenbart igen i och med initiativet att bjuda in Kesko!

Gamla stan i Ekenäs – vem älskar inte den?  Är inte den en av de viktigaste attraktionerna i Ekenäs förutom den fina hamnen och närheten till en rätt oförstörd skärgård?  DEN var hotad på 1950-talet och nu 60 år senare är Norra Hamnen och Ekenäs som trevlig småstadshamn hotad i och med Citymarketplanerna som många bestörta invånare idag fick nys om . Detaljhandelskedjan Kesko har alltså planer på att bygga en stormarknad i Norra Hamnen. Kesko anser att “Norra Hamnen är utmärkt plats för Citymarket”. Enligt Yles artikel beslöt stadstyrelsen i måndags, 2.9, att initiera en planändring för Norra Hamnen som enligt sfp:are Anders Walls beskriver som “så liten som möjligt”.

Fia Doepel, ung Ekenäsbo, skriver på Facebook: “Turismen, som är en viktig del av näringslivet i Ekenäs under sommarmånaderna, skulle definitivt få ett rejält bakslag ifall en stormaknad byggdes i hamnområdet. Båtfarare och andra turister kommer till Ekenäs p.g.a den lummiga och gammaldags känslan som finns i staden, en sömnig och mysig småstad. Jag frågar, vilken båtfarare skulle vilja ställa sin båt utanför en Citymarket? Eller vilken besökare skulle vilja promenera runt hela hamnområdet från Södra viken längs Västvallen och slutligen hamna utanför en Citymarket?”

Det blir dödssmällen för många småbutiker och ett rikt stadsliv i Ekenäs centrum OM storjätten Citymarket/KESKO etablerar sig i Norra hamnen i Ekenäs. För det första: till en stormarket tar man sig med BIL om man har en, var man än bor, det är liksom inbyggt i konceptet för en sådan verksamhet. Den som varit i USA och försökt promenera från eller till en “mall” vet vad jag pratar om. Allt är uppbyggt för bilar och storhandel. Ok, denna market skulle bli i centrum och inte utanför stan men man ska bära hem allt man köpt i denna “shopping city”. För det andra att köpa varor är det viktigaste (i livet)!  Andra mjukare värden har ingen tyngd för Kesko. Att den lugna hamnkänslan försvinner, små butiker dör, likaså caféer, Kungsgatan tynar bort liksom torglivet, trottoarlivet – som är grundläggande för en livlig stadskärna – tystnar och stadsprofilen förändras det bryr sig inte en affärsjätte om!

“Slow” är ju det Ekenäs absolut inte får blir enligt många av beslutsfattarna i Ekenäs. Fast det konceptet om något stadskoncept idag vinner mark och ger småstäder nytt liv. Här har vi igen ett beslut i motsatt rikting ett bakåtsträvande beslut som tyder på motsatta värderingar! Komiskt nog är det ju just “slow” känslan som gör hamnområdet så attraktivt för Kesko som ju då också skulle förstöra densamma. Staden Raseborg funderar alltså på att ändra stadsplanen för Kesko så att de kan etablera den “vackraste belägna Citymarknaden i Finland” i hamnen. En så fin plats säger man ju inte nej till eftersom politiker och tjänstemän är så villiga att bjuda ut den.

Stora butiksjättar inhandlar mark som gör marken privat ägd och brukad istället för att öpppna upp den för allmänheten. Ska man vistas på området är det för att KÖPA varor – det kostar och är motsatsen till allemansrätten. Hamnområdet kunde blomstra om de öppnades upp för alla invånarna och besökare och bli ett vardagsrum för alla. Kronomagasinaktiviteter blir troligen inte tillåtna i den sterila, anonym, “uppstädade” stormarketkultur som byggs upp runt en sådan byggnad. Skejtarna och deras vänner (vilket jag räknar mig till) får än en gång ta sitt pick och pack, de passar inte in i konsumtionssamhällets glansbild. I skejtarkulturen finns inbygd en protest mot konsumtionssamhället och kulturen. De använder ofta kapitalismens arkitektur till lekplats och göra staden till sin! Det är just det som jag uppskattar och applåderar och som Ekenäs stad ofta inte understött.

“Tjänstemän och politiker” är för planen enligt Radio Vega. Politikerna är valda av oss, de ska representera oss. Gör de det i detta fall?

Vi vill få ett stopp på det innan det ens har börjat. Var med och rädda Norra Hamnens, Ekenäs och ja hela Raseborgs stadsbild. Skriv på listan!

Anderssons fina och oerhört sorgliga video om Det blåa husets rivning i Åbo som skedde under året då Åbo var kulturhuvudstad vill jag dela med mina läsare. Den illustrerar mina känslor idag på ett bra sätt liksom stadens bakåtsträvande verksamhet. Jag tror vid närmare eftertanke att Ekenäs/Raseborg har besmittats av Turun tauti?

Sininen talo

2 comments

  1. Anonymous · · Reply

    Det är ju för sorgligt att Ekenäs inte längre alls bryr sig om sin image som just småstad. Senast jag var där några timmar för några veckor sedan, verkade det som alla (! Medveten överdrift!) små presentbutiker och hemslöjdsdito försvunnit…

    1. Ja så är det. man stöder varken se små butikerna eller skapar något nytt vettigt i staden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.