Kom med och invig Ekenäs nyrenoverade stadsbibliotek!

Vad skulle vi göra utan bibliotek?  I vilken stad jag än är längre än några timmar söker jag upp det lokala biblioteket! Där får jag sätta mig ner bland folk som om jag var en av dem – jag blir helt enkelt en av dem genom att sätta mig ner.  Ingen frågar vad jag gör där, ingen kör ut mig om jag vill sitta och läsa i timmar. För att inte tala om all inforamtion, både lokal och mera allmän, som jag får tillgång till där på biblioteket var jag än är i världen.

Bibliotek är en av de viktigaste “allmänningar” (commons) i staden. Vi får alla gå in utan att köpa något. I länder med klimat som vårt blir en sådan offentlig plats speciellt viktig.

Min pappa, Rurik Rancken, som var bibliotekarie i Ekenäs i 20 år, tycker nog att ett hem är inte ett hem utan ett bibliotek!  Han har skapat ett litet bibliotek på Blomsterhemmet i Ekenäs där han nu bor sen 4 år. Dålig syn och rörelseförmåga hindrar inte en bibliotekarie att skapa ett bibliotek var han än är!

I Ekenäs öppnar biblioteket – som blev klart i början på 1980-talet – igen  efter en grundlig renovering.

Kom med och beundra den nygamla bibban och delta i programmet!  På kvällen bjuder Pro Artibus och bibban till samtal  i samband med att Johanna Adebäck, gästkonstnär vid Pro Artibus 2013, presenterar sin bok Ekenäs. En faktabok . 

Johanna  hade några frågor med sig när hon promenerade runt i Ekenäs under våren 2013:

Vad är det vi tycker är viktigt och därför lyfts fram? Vem får synas och vems röst hörs? 

Det är likande sorts frågor som jag ur en sociologisk synpunkt studerat och skriver min avhandling om. Jag kommer också att medverka vid diskussionen som börjar klockan 18.00 den 22.1 2014.  Välkomna med alla som är intresserade!

Program: 10.00 Öppningsord av Monika Fagerholm

11.00 Guidad rundtur (sv) Start från entréhallen

12-13 Bot för läshungern Boktips av bibliotekets finska läsecirkel

13.00 Guidad rundtur (fi) Start från entréhallen

14–15 Mormor på bibban Försmak av pysselverkstad för skolbarn i Tornet

15.00 Guidad rundtur (sv) Start från entréhallen

16–17 Läsehunden Alfa presenterar sig på första våningen 17.00 Guidad rundtur (sv)

Start från entréhallen

18.00 Ekenäs. En faktabok : Johanna Adebäck, gästkonstnär vid Pro Artibus

Presentation av verket och diskussion om processen kring det tillsammans med sociolog Ylva Rancken-Lutz

Musikinstitutets elever uppträder under dagen Kaffeservering!

Ekenäs bibliotek

Ekenäs bibliotek

Bibliotekets blogg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.