Ideas worth sharing – Cities summit i London 2014

Jag fick i början på veckan tillfälle att träffa innovatörer och stads representanter från hela världen i London på “Cities Summit – Ideas worth sharing”. Ett möte arrangerat av Citymart.  Mötet hölls i City Hall i London med borgmästaren Boris Johnson som värd.  A jolly fellow!

Tidigt i maj blev jag kontaktad av en Citymart representativ som föreslog att SlowDesign Commons (projekt jag initierat i Stockholm) skulle göra ett förslag som svar på Malmös utmaning “Revitalizing with collaborative consumption“. När jag tittat på utmaningen tyckte vi som jobbar med SowDesign Commons att det var ett tillfälle som inte kunde låta gå förbi och kom upp med ett förslag vi kallar “Pop-Up Re-café“. Malmö har som mål att bli en Sustainable vity år 2025 och utmaningen är ett led i den utvecklingen. Kort version av vårt förslag:

To open Pop-Up Reuse and Recycle Café (In short Pop-Up Re-Cafés) in empty store fronts and to share, reuse and exchange knowledge and resources while building community is a viable answer to Malmö’s call for “Revitalizing with collaborative consumption”.

In a sustainable city available resources should be used sparingly and, if possible, collaboratively. The to accomplish that goal is to find ways to share and repair common resources so that as little as possible goes to waste. The slow design solution will in its pilot project use empty premises in the residential area of Persborg in Malmö in cooperation with the city of Malmö, while at the same time giving residents a chance to engage in their community in a fun and useful way.

Residents’ human resources (time, skills, knowledge, experiences) are at the same time generated through the Pop-Up Re-Cafés solution, giving community members a sense of purpose and meaning – SOC – sense of coherence. In a socially sustainable city, as well as the wellbeing of the inhabitants should be given high priority.

Screenshot 2014-06-26 23.23.03

Klicka så kan du se hela förslaget – showcasen

Fyra andra mycket bra förslag hör också till finalistgruppen.  I september besluts vem som får göra pilotprojektet för Malmö och det är uppenbart att vem som än gör det kommer att göra ett spännande projekt.  En möjlighet är också att vi samarbetar på denna kolloborativa utmaning.

Citymart som idé

Citymarts initiativtagare Sascha Haselmeyer grundade företaget för tre år sedan. Hans idé var att koppla ihop innovatörer – både när det gäller innovationer i form av teknik och sociala modeller för stadsutveckling – och städer. På bilden beskriver Sascha hur städer använder 10 % av länders GDP i onödan. Hans slides finns här att hämta. Jag tycker att evenemanget kunde beskrivas som ett TED evenemang med innovationer gällande staden som tema.

Sasha

Sasha Haselmayer

 

Att städer borde vara ledare och förebilder när det gäller hållbara lösningar är något som är självklart för de städer som deltar i ett evenemang som detta.

Förutom Malmös utmaning var på träffen i London hade Glasgow en utmaning gällande att hitta sätt på vilka de kan co-designa lösningar i stadsplanering. San Cugat i Katalonien vill hitta lösningar på hur överbliven mat på bästa sätt kan nå folk i behov av mat i staden. San Luis Potosi i Mexiko vill ha förslag på vilket sätt de bäst kan använda sig av teknik för att hjälpa gatuförsäljare hitta kunder. Lagos i Nigeria vill hitta säker, tillförlitlig och billig teknik som kan hjälpa folk att se hur de använder energi. Moskva vill hitta lösningar på problemet med ljudlig trafik i bostadsområden.

 

City summit twitter photo Peter Bates

 

En arkitekt verksam i London berättar för oss om ett kulturhus i London och hur någon som är intresserad av stadsutveckling verkligen också kan göra något gott för staden och inte enbart utveckla för att göra egna pengar.

En arkitekt verksam i London berättar för oss om ett kulturhus i London och som är ett exempel på ett grynderföretag och byggherrar som är intresserad av stadsutveckling och att göra något gott för staden och inte enbart tar ann utvecklingsprojekt för att göra egna pengar.  Klick och se video!

Som deltagare och en av finalisterna och innovatörerena till utamningarna känns det också bra, att inte alltid                                                  jobba och verka i motvind är befriande!

 

Utsikten från London city hall

 

Vi diskuterar Malmös utmaning på toppen av City Hall

 

 

 

 

 

 

 

London City Hall har ett hållbarhetstänk, byggnaden värms också med jordvärme

 

 

 

 

 

 

Hamnområdet på södra stranden är ett vardagsrum

 

City Hall till höger och London Bridge

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.