Tredje sektorn borde få flera chanser i offentliga upphandlingar

Jag är glad att ämnet om vinster i välfärden och hur ideella organisationer (som inte är huvudsakligen vinstdrivande och som satsar överskottet tillbaka i verksamheten på olika sätt) ska ha möjlighet att konkurrera i offentliga upphandlingar är på tapeten i Sverige. Som Lars Bryntesson, Lars Pettersson och Anders Wijkman skriver i dagens DN måste regelverken ändras för att på olika sätt stöda den tredje sektorn så att flera har en chans i upphandlingar.

Det finns ett tredje driftsalternativ i välfärden som kommit bort i debatten: idéburna företag. De berikar välfärden och visar att vinstuttag inte är nödvändiga incitament. Öka möjligheterna för idéburen vård och omsorg att konkurrera, skriver Lars Bryntesson, Lars Pettersson och Anders Wijkman. (läs mera)

Citymart stöder liknande processer när det gäller städers upphandling och inköp av stads- och samhällsplaneringstjänster. De startade sin verksamhet för 3 år sedan med målet att få flera mindre aktörer att få synlighet när städer gör sina upphandlingar. Malmö stads utmaning – som jag deltog i under sommaren – handlade om hur man kunde re-vitalisera ett grannskap genom att dela resurser. Vi som är finalister i den utmaningen är alla från den tredje sektorn. Min lösning på utmaningen var ett Pop-Up Re-Café.

Emmaus-Westerviks avtal med Raseborgs stad gällande långtidsarbetslösas sysselsättning i verkstaden i Ekenäs är ett ypperligt exempel på hur en aktör inom tredje sektorn kan sälja en tjänst till en kommun.

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Liknande blogginlägg:

Ideas worth sharing

Vård måste inte vara en handlingsvara

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.