Mormors farliga fallfrukt

Ett lokalt äpple som inte har gått igenom en offentlig upphandlingsrunda får inte hanteras i stadens kök på grund av hälsorisken, säger Nina Virta, som är områdeschef på kosthållservicen. Detta viktiga och aktuella ämne skriver Yle Västranyland om idag.

Hur påverkar ett sådant förfarande barnen? De som växer upp i ett samhälle som förbjuder grannar och släktingar som har ett överflöd av frukt och bär att dela med sig pga ett upphandlingsavtal! Är man verkligen rädd för att mormors fallfrukt ska vara förgiftat av häxan i Snövit eller är man rädd för att våga tänka själv och ta sunda beslut? Att ta sitt förnuft till fånga och slänga sig ut i det okända – att våga hugga tänderna i mormors äppel (fast det kan vara förgiftat). 

Jag uppskattar verkligen att det finns personer som  Raseborgs kosthållschef Tove Damén-Wikhom. Angående Raseborgs egna kök – som är rätt många – säger hon till Yles:

– Vi har kommit överens om att de får ta emot så mycket som de kan hantera. Det betyder att de får avgöra om de tillreder dem beroende på vilka resurser de har, som till exempel utrymme i frysen för äppelmos.

Hon menar att det är onödigt att slänga produkter som kunde användas och tillägger:

– Det är också viktigt att de äldre på åldringshemmen får färska blåbär när det är blåbärssäsong eftersom de kanske kommer ihåg att det sommar tack vare det, säger hon. Vi försöker faktiskt värna om det här.

Det är således inte ens så att kosthållschefer och deras chefer kan skylla på regelverk och EU direktiv eftersom kosthållscheferna i de olika kommunerna har fått ta egna beslut. Jag har under de senaste två veckorna följt den spännande diskussionen i Sverige gällande upphandlingar inom vården och skolan. Där är debatten livlig i frågan och det finns en stark rörelse mot att sälja ut vård, utbildning och service som tidigare var offentlig. Det finns också många initiativ som tagits när det gäller att göra upphandlingen mera rättvis. Till exempel har Västra Götalandsregionen ett projekt för att stöda tredje sektorn (i Sverige kallad den sociala ekonomin eller ideella sektorn) att vinna upphandlingar.

I Malmö finns också många spännande initiativ som staden tagit. Mitt förslag när Malmö stad samlade in ideér på hur man kunde ta tillvara resurser och öde lokaler handlar om både äpplen och Pop-Up muffins.

 

 

 

 

 

Pop-Up Re-Café äppelmuffins

Skärmdump 2014-09-19 09.06.56125 g smält smör

4.5 dl speltmjöl

3 tsk bakpulver

1 tsk kanel

1 dl saltade cashewnötter – kan vara andra nötter

1.5 dl socker – gärna mascobado
1 ägg

2.5 dl surmjölk

1 dl mandelmjöl men riven kokos eller mera mjöl går också bra

2 hackade äpple – gärna sådana som någon jonglerat med

 

Smält smöret och lägg i de hackade äppelbitarna och kanel en stund.

Blandade i de övriga ingredienserna.

Sätt i en muffinsplåt – men det går med muffinsformar också.

Ca 7-10 minuter i 200 C – inte för länge, de ska vara litet kladdkakaktiga.

Mums – bjud dina grannar

 

2 comments

  1. fin post! bra. att klicka på filmen funkar inte för mig, men det kanske beror på att det är bara en bild i eposten. Kram, J

    1. NU funkar det! Tack Jonathan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.