Bokkalaset i Ekenäs går bra att varva med skogsutflykter

Nu är vi redan mitt i firandet av boken i Ekenäs! Barnens och de ungas bokkalas är på gång och det övriga programmet börjar också idag. Nu kan alla passa på att varva svamp och lingonplockandet med litteratur.

Hösten är just den tid på året då man börjar längta efter att kura skymning tillsammans. Vad passar då bättre än ett bokkalas där vi tillsammans får fira språket, författarna och läsandet? Bokkalaset har med åren blivit en självklar del av Ekenäs höstkulturliv. Mycket har skett i bokvärlden sedan det första bokkalset i början av 2000-talet. På samma gång som pappersboken fått digitala utmanare ser vi en renässans för berättarkonsten. Det syns naturligtvis också i Bokkalasets program i form av nya litterära uttryck som Poetry Slam och Diskussion om bloggskrivandet.

Bokkalaset bjuder i år på samtal och möten med över 40 författare och artister. Tillsammans med inbjudna deckar- och skräckfantasyförfattare, spökskrivare och spöken på Svartå slott ska vi i höstmörkret hänge oss åt årets tema ”Spänning”.

Ett flertal program berör de spänningar som kan uppstå i ett mångkulturellt samhälle och den ständiga strävan mot en rättvisare och helare värld. Regissör och manusförfattare Khalid Hussein besöker Bokkalaset med sin film Import-eksport som handlar om de svårigheter som kan uppstå när kärleken går över etniska gränser. På söndag talar Christina Falck under rubriken “Vi eller de” om motsättningarna mellan röda och vita vid tiden för inbördeskriget. På fredag omvandlas Kulturhuset Karelia till Mark Levengoods universum. Som Unicef-ambassadör jobbar han för barns rätt att få gå i skola, få hälsovård och skydd mot övergrepp och diskriminering.

Några av de som var med och grundade Mikaelskolan i Ekenäs bjuder in till samtal med utgångspunkt i boken Vägröjarna och hur det var att på 1970-talet kämpa för naturenlig odling, en helhetssyn på människan och naturen, och en skola som speglar ett sådant samhälle.

Men vad är ett kalas utan mat?

Den som vill prata om mat kan gå på en paneldiskussion kopplad till kulturkokboken Bjud in – Duka upp! eller höra Karin Lindroos berätta om kräftor under kräftsoppslunchen i biblioteket. Där tolkar också Alma Pöysti Edith Södergran. I galleri Elverket bjuder Pro Artibus på guidning av utställningen Kräftskivan. På lördag blir det supé på Knipan. Där fixar Hasse Lundström till kalasmat, skådespelaren Christoffer Strandberg och hans alter egon är programvärdar och bandet Ben Guevara spelar upp till dans. På söndag kan man inta en nordisk brunch med Anneli Johnson, city-same och aktiv inom Slow Food Sápmi.

När det blir för trångt i våra bokhyllor är det dags för några av våra böcker att byta ägare. På Emmaus bokbytarmarknad på Rådhustorget har alla en chans att byta ut sina gamla böcker mot nya och för den som inte vill ge bort böcker utan istället vill öva sig att trava sina böcker på ett smartare sätt ordnas en boktravartävling.

Mia F

Mia Franck vid Mikaelskolans nya inbjudande högstadiebyggnad

Intet är väl som bokslukaråldern, då man med lustfylld upptäckarglädje får gå in i böckernas värld. Skolorna, Uncan, biblioteket och bokbussen blir naturliga rum för barnens och de ungas eget Bokkalas. Över 3000 dagisbarn och skolbarn i hela Raseborg bjuds på program med författare och festgäster som ”Muminmamman” Maria Sundell och ”Mumintrollet” Sixten Lundberg.

Jag kör idag runt författaren Mia Franck till skolor i Raseborg. Där pratar hon och många andra av författarna med elever om sina böcker. Mias ungdomsböcker handlar om livet i en liten stad som är lik Ekenäs och Karis. Efter en god lunch på Papaya salladscafé – tack för det – åkte vi vidare mot Mikaelskolan där också Kaj Korkea-aho hade laktion med eleverna.

(Delvis min text ur Kalasmenyn)

 

Kaj Korkea-aho med elev

Kaj Korkea-aho med elev

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.