Arbetet mot slaveri och arbetet för barns rätt till skolgång vann Nobels fredspris

Malala o Satyarth

Bild: EPA / Facundo Arrizabalaga (Malala Yousafza) Yle/ Romero (Kailash Satyarthi)

Rörelsen som arbetar för alla barns rätt att få gå i skola och mot modernt slaveri vann till min glädje årets Nobels fredspris!  Att just Malalas Yousafzais oxh Kailash Satyarthi får fredspriset tycker är speciellt motiverat eftersom en demokratisk, fredlig och rättvis värld inte kan skapas om inte målet att alla ska ha rätt till grundläggande utbildning kan förverkligas. Det målet kan inte nås så länga barn tvingas jobba istället för att få gå i skola. Malalas Yousafzais modiga stämma på FNs Youth Assembly i fjol kan ses på filmen nedan.

 Skärmdump 2014-10-10 14.20.56

Och på Yles hemsida kan man se en film där Yle Nyheters reporter Jessica Stolzmann intervjuar fredspristagaren Kailash Satyarthi under en reportageresa till Indien. Ca trettio miljoner människor i världen lever som slavar enligt Global Slavery Index. Flest slavar, 14 miljoner, finns enligt organisationen i Indien (4e plats i rankingen) medan Pakistan med sina 2 miljoner slavar rankar högre på skalan (3e plats) eftersom de anses ha högre proportion slavar i förhållande till folkmängd. Viktigt att notera är att indexet är en kombination av beräkningen av modernt slaveri, antalet barngiftermål och trafficking in och ut ur landet.

Skärmdump 2014-10-10 13.55.52

Jessica Stoltzmanns film med Kailash Satyarthi

Noblepriskommiténs motivering:

The Norwegian Nobel Committee has decided that the Nobel Peace Prize for 2014 is to be awarded to Kailash Satyarthi and Malala Yousafzay for their struggle against the suppression of children and young people and for the right of all children to education. Children must go to school and not be financially exploited. In the poor countries of the world, 60% of the present population is under 25 years of age. It is a prerequisite for peaceful global development that the rights of children and young people be respected. In conflict-ridden areas in particular, the violation of children leads to the continuation of violence from generation to generation.

Showing great personal courage, Kailash Satyarthi, maintaining Gandhi’s tradition, has headed various forms of protests and demonstrations, all peaceful, focusing on the grave exploitation of children for financial gain. He has also contributed to the development of important international conventions on children’s rights.

Despite her youth, Malala Yousafzay has already fought for several years for the right of girls to education, and has shown by example that children and young people, too, can contribute to improving their own situations. This she has done under the most dangerous circumstances. Through her heroic struggle she has become a leading spokesperson for girls’ rights to education.

The Nobel Committee regards it as an important point for a Hindu and a Muslim, an Indian and a Pakistani, to join in a common struggle for education and against extremism. Many other individuals and institutions in the international community have also contributed. It has been calculated that there are 168 million child labourers around the world today. In 2000 the figure was 78 million higher. The world has come closer to the goal of eliminating child labour.

The struggle against suppression and for the rights of children and adolescents contributes to the realization of the “fraternity between nations” that Alfred Nobel mentions in his will as one of the criteria for the Nobel Peace Prize. Oslo, 10 October 2014

Vi som arbetar med Alternativ Solrosen är glada över att problemet med både modernt slaveri och alla barns rättighet att få utbildning uppmärksammats av kommittén. Vi har i 10 år arbetat med båda frågorna genom att stöda före detta slavbarns skolgång i Pakistan i samarbete med BLLF. Det gör vi genom att sälja Solrosadresser främst på Emmaus-Westervik och Luckorna i södra Finland.

Relaterade inlägg:

Barnslavar tillverkar många av våra julklappar

Kvinnor i Pakistan vågar kräva rätt till utbildning

Konserverat slavarbete

Alternativa julklappar kan köpas på Emmaus-Westervik i Ekenäs

Delta i kampanj Julrosen och stöd före detta slavbarns skolgång

One comment

  1. kailashfan · · Reply

    Great

    kailashsatyarthi.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.