Kampanj Julrosen kör igång!

På julen tar vi oss litet mera tid än vanligt att tänka på våra nära och kära och genom presenter och hälsningar visa dem att vi älskar dem och bryr oss om dem. Men många har redan allt de behöver och mer än så och då kan det behövas ett alternativ till ännu en pryl men en hälsning är alltid välkommen. När vi skapade Alternativ Solrosen var en av de grundläggande tankarna att skapa en present som ger något mer till fler eftersom så många av oss redan har det vi behöver i Finland och Norden. Runt om i värden har barn och vuxna varken den mat, de kläder eller andra resurser till sitt förfogande som de behöver för att ha ett gott liv. De saknar också ofta möjligheter till skolgång och sjukvård.

Eftersom vi från tidigare var bekanta med den svenska solidaritetsorganisationen BLLF  (Bondage Labor Liberation Front) så inledde vi samarbete med dem 2005 och har fortsatt samarbetat. De pengar Alternativ Solrosen skickar till BLLF går oavkortat till skolgång för barn som fritagits eller rymt från slaveri. Föreningen Alternativ Solrosen drar av endast kostnaden för solrosadressernas tryckning.

 

HBL insändare slav

Många av klapparna som packas in i paket denna jul igen är tillverkade av barn som jobbar under odrägliga förhållanden främst i Asien, Sydamerika och Afrika.  Klicka och läs Hannah Lutz och Ylva Rancken-Lutz insändare i HBL 2007
Bild: Wilfred Hildonen HBL 2007

 

Pakistanska Malala Yousafzai – flickan som blev skjuten av talibaner i Pakistan och fick Nobels fredspris i år kämpar också för flickors rätt att gå i skola. I Pakistan är frågor som berör flickors utbildning och avskaffandet av slaveri känsliga frågor.  Iqbal Masih var en Pakistansk pojke som vid 4 års ålder såldes av sin pappa till en matt fabrikör för 12 $. Han var slav och jobbade med mattvävning tills han var 10 år gammal då han rymde från sin fångenskap. Han blev tagen av polisen och förd tillbaka till sin ägare (polisen samarbetar med slavhandlarna ja) men blev  slutligen räddad av grundaren till Bondage Labor Liberation Front i Pakistan Ehsan Ulla Khan.

Iqbal led av skador från tiden som slav men orkade kämpa för att andra slavbarn skulle bli fria. Han fick Reebok Human Rights Youth Award för sitt arbete. Iqbal hjälpte över 3,000 Pakistanska barn att fly från fångenskap och blev inbjudan att berätta om sina erfarenheter och sitt arbete i hela världen innan han blev mördad. Hans liv finns både som bok och film. Orsaken till Iqbals död har aldrig blivit helt klarlagd men han blev skjuten till döds av en man medan han cyklade med en kusin under sin påskferie 1995. År 2009 inrättade U.S. Department of Labor ett pris de kallar Iqbal Masih Award for the Elimination of Child Labor.

Liknande inlägg Kampanj Solrosen kör igång!

Iqbal_Masih

 

Alternativ SOLROSEN r.f. i Finland

 I Finland kan du stöda genom att

* köpa en solrosadress

* delta i våra kampanjer

* bli medlem

Vill du veta mer eller köpa ett solroskort?

Kontakta oss på tel. :  040-7767 431

Du kan även köpa korten:

I Ekenäs: Emmaus på Haugesundsvägen 1

Må-fre 11-17, lö 10-14

På Luckorna i Raseborg, Kimito, Åbo, Helsingfors och Kyrkslätt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.