Periferin och centrum och vad byn kan ge staden

Jag blir alltid glad när jag läser om byaråden i svenskfinland och den svenska byaservicen som upprätthålls av SFV BildningSydkustens landskapsförbund och Svenska Österbottens Förbund för utbildning och kultur

För oss som försöker skapa någon sorts “Ekenäs stadsdelsråd” är det inspirerande att se hur byar organiserar sig och sina resurser och hur de arbetar. Centrum kan i detta fall lära sig av periferin. Och vad är centrum egentligen?  För en tenalabo finns säkert flera centrum – Ekenäs centrum, Tenala centrum, en mindre bys centrum.  Allt har att göra med perspektiv.

När jag talar med min granne – som växt upp i Helsingfors och bott där länge – om att “åka till stan” blir det ofta missförstånd. För mig betyder det att åka in från Västervik – en by söder om Ekenäs där vi delar hus – till Ekenäs centrum, men för henne betyder det ofta Helsingfors centrum fast det till Ekenäs centrum är 7 km och till Helsingfors centrum 95 km. Men jag undrar om tecknet på att hon börjar bli Ekenäsbo är att hon ibland också menar Ekenäs när hon säger “stan”…..

Jag tycker Johanna Adebäcks film En resa i periferin tar upp intressanta frågor gällande periferin – centrum. Johanna var AiR gästkonstnär på Pro Artibus i Ekenäs 2013. Under sin tid i Ekenäs arbetade hon med ett platsspecifikt
projekt “som syftar till att undersöka det representationsmaterial som finns om Ekenäs (såsom kartor och guider). Hon ställer sig frågor som: Vad är det vi tycker är viktigt och därför lyfts fram? Vem får synas och vems röst hörs? Och vad händer om vi istället riktar uppmärksamheten åt ett annat håll?”

Skärmklipp 2015-04-24 16.24.01

Klicka för att se Johannas film En resa till periferin

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.