Kära Ekenäs! Hur har du det?


Kolumn 9.11 2016 i Västra Nyland

Kära Ekenäs!

Jag har funderat mycket på dig.

Hur har du det nuförtiden?

Vad drömmer du om?

Berätta!

Vi lyssnar!

Kanske detta är en rätt märklig fråga att ställa till en ort. För vem ska svara för Ekenäs? Vem får föra Ekenäs talan?

Orten Ekenäs kan ju beskrivas rakt upp och ner enligt dess geografiska koordinater – 59° 58’ 28” N 23° 26’ 5” Ö – men för oss som lever våra liv här har platsen en djupare och mer personlig betydelse – för platsen formar oss och vi formar platsen. Min egen relation till Ekenäs liknar den som jag har till en person som jag känt hela mitt liv, som en barndomsvän eller kusin: någon som jag sprungit ikapp med och klättrat på taket och pallat äpplen med, byggt koja och rökt tillsammans med i smyg men också den som delat mina drömmar och besvikelser. Helt enkelt en person jag känner utan och innan.

Under de senaste två åren har jag haft nöjet att vandra runt i Ekenäs med gästande personer som är intresserade av hur och av vem städer formas och omformas. På vandringarna har Ekenäs framstått som en mycket mera komplex, intressant och mångfacetterad plats än den stad jag upplevt när jag traskat runt här i min vardag.

Dessa uppfriskande och lätt omtumlande promenader och möten blev inledningen till projektet Ekenäs StoryWalk, ett internationellt tvärdisciplinärt historieberättarprojekt. Nu under hösten 2016 är vi alltså mitt uppe i planeringen av projektet med ett team bestående av lokala och gästande konstnärer, natur- och samhällsvetare och kulturarbetare, några av stadens avdelningar och lokala aktörer. Planeringsgruppen har med glädje kunnat konstatera att projektet tagits emot med stort intresse. Om ett par veckor kommer en grupp från staden Guéret i hjärtat av Frankrike till Ekenäs på besök för att de är intresserade av ett samarbete.

Ett av våra mål är att genom intervjuer, geodesign, samtal och foton fånga in både invånares och besökares gamla och nya berättelser och minnen. Vidare planerar vi att skapa audiopromenader kopplade till foton. En audio- eller narrativ promenad är en bandad berättelse som man lyssnar på medan man vandrar runt i staden. Idag finns applikationer som gör det möjligt att lyssna på en audiopromenad med smarttelefon.

Vi vill alltså lyssna in dig, Ekenäs! Vi vill låna dig våra ögon och öron (och mikrofoner). Vi vill få ta del av dina visioner och tankar om specifika platser och få tillfälle att tillsammans med

dig testa och utveckla metoder för inkluderande stadsplanering genom kultur. Vi vill rota och gräva fram, upptäcka och befria berättelser, minnen och framtidsvisioner. Vi vill nå de vardagliga, roliga, galna, nervkittlande men också de nedtystade berättelser som måste fram i ljuset för att vi ska få en frisk grogrund för våra framtidsvisioner.

För det är ju vi alla som är Ekenäs och därför vi alla som för dess talan!

story-team-2016

I projektgruppen för Ekenäs StoryWalk är Åsa Lönnqvist, Ylva Rancken-Lutz och Annabelle Antas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.