Ekohus- och rekobyprojekt i Sverige

För den som är intresserad av ekobyar lönar det sig att titta på vad som händer i Sverige just nu. Där planeras och byggs många spännande hus och ekobyar. Jag vill berätta mera om några projekt jag känner till och på en gemensam facebooksida för ekobyar – hållbara byar i Sverige kan man lätt se vad som händer inom ekobyrörelsen i Sverige och där får man också info om nya projekt och kurser och inspiration förstås. Vil man veta mer om rörelsen i världen rekommenderar jag Global Ecovillage Network.

I Trosa skapas Lagnö Bo – ett flerfamiljsekohus. Vi hälsade på där för ett par år sen när huset var i planeringsskedet. Huset ligger några 100 m från havet och 4 km från Trosa.

I Baskemölla i Skåne har det redan länge funnits en ekoby, nu har planerna på Etapp 4 kommit rätt långt och man hoppas börja bygga nästa år. Vi hälsade på där i våras och såg tomten som ligger litet ovanför den gamla fiskebyn Baskemölla och på andra sidan vägen från Baskemölla ekoby och Ninnis underbara ekoträdgård.

Baskemölla

I Röstlånga i Skåne har planeringsgruppen för Rekobyn fått Leaderfinansiering vilket gett dem en knuff framåt i paneringen av Rekobyn där. Vi ska hälsa på dem i februari för att lära oss mera om projektet och deras planer. Rekobyn blir på passligt avstånd om man vill bo nära Öresundsregionen.

På Öland eller i Kalmarområdet planeras en Smart village.  Skillnaden på en ekoby och en smartvillage är väl snarast i namnet, grundarnas visioner och vilken image man vill ge projektet. Smart låter mera high tech och “smart” och eko kanske mer gammalmodigt och jordnära – jag tycker reko är ett bra ord eftersom ekobyn är så mycket mer än eko och man kan sätta mycket in i re: re-jäl, re-konstruera, re-use, re-create, re-shape, re-generate….

Kanske vi hittar “vår” ekoby så småningom…

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.