Hesburger köper Knipan

Jonathan’s insändare i VN den 6.9:
“Den länge omtalade tvisten om försäljningen av Knipan fick på senaste fullmäktigemöte sin lösning. Hesburger köper restaurangen. I planerna ingår neonskyltar på restaurangens tak som kan vägleda båtförare ända från Hästö-Busö, vilket kräver en justering av stadsplanen för området. Men eftersom entreprenörerna menar att  ett godkännande av totalpaketet är avgörande har fullmäktige gett sitt stöd. En fullmäktigeledamot menar också att belysningen underlättar höstkvällspromenader längs stranden med hunden. En ledande SFP-medlem uttryckte sitt stöd för planerna och påpekade att de som tror att Ekenäs kommer att förlora sin egenart har helt fel: Ekenäs kommer att vara det enda ställe i världen som har en Hesburger restaurang mitt ute på en fjärd. Andra poängterade att ungdomsarbetslösheten kunde avhjälpas genom dessa planer.
Den stora frågan är dock konkurrenternas krav att på samma villkor få etablera sig i stadskärnan. McDonalds ifrågasätter denna “särbehandling” av Hesburger och kräver att Raseborgs fullmäktige godkänner deras planer på en större restaurang antingen i parkområdet vid kyrkan eller på Fisketorget. Burger King, som nyligen återvänt till Finland, har också lämnat in ritningar och förslag. Ledande tjänstemän är förtegna, men enligt insatta personer är det fråga om uppförandet av en större Burger King på nuvarande Café Gamla stans tomt.
Ända sedan fullmäktiges godkännande av byggplaner för nuvarande K-market och S-market vid järnvägen har boende i gamla stan klagat över bristen på mataffärer i centrum, men i och med Hesburgers, McDonalds och Burger Kings etablering menar många att denna fråga nu får sin lösning–och folk slipper dessutom tillreda maten själva.
Allvarligt talat: Jag har aldrig handlat på Lidl, kommer aldrig att gå in i en Citymarket i Ekenäs. Min fråga är nu denna: hur kan vi stoppa planerna på en Citymarket i norra hamnen? Det borde inte vara omöjligt. Starka regionala krafter har inte, som i nedläggningen av BB, övertaget. Detta är ju ett lokalt beslut! Upp till kamp!
Jonathan Lutz”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.