Bakåtsträvande politiker i Raseborg

Insändare i Västra Nyland 10.9 2013

Vad gör Ekenäs speciell? Först och främst är det den livskvaliteten som vi erbjuds genom stadens närhet till havet, naturen och en unik skärgårdsmiljö, en blomstrande landsbygd, gammal stadsmiljö och levande och trivsam stadskärna. För det andra har orten ovanligt många beslutsfattare som inte förstått att ta tillvara och på ett bra sätt utveckla denna gåva. Ekenäs stadsmiljö har bevarats åt oss för att några framåttänkande invånare insåg det som inte 1950-talsbeslutsfattarna i staden insåg: Att man aldrig får tillbaka en gammal stadsmiljö som rivs och att just denna miljö utan tvekan var en miljö man måste värna om. Trenden då (och det man kallade utveckling) var att riva allt gammalt och bygga nya funktionalistiska hus ”för framtiden”. Idag tackar vi dem som då förstod att utveckling inte alltid är vad den ser ut att vara.

Historien upprepar sig inte, den rimmar, lär Mark Twain ha sagt. Då kallades de som sade nej till rivningen av Gamla Stan bakåtsträvare och fantasilösa. Det har vi idag kallats som protesterar mot Citymarketplanerna i Norra Hamnen och som hellre vill se ett hamnområde som för fram just den särprägel Ekenäs har idag och skapa en allmänning som inte enbart präglas av shopping.

Man påstår att vi p.g.a. ekonomiska orsaker ska välkomna KESKO och man poängterar att ungdomsarbetslösheten på det sättet kunde avhjälpas. Detta bärande argument kan man testa genom att ställa frågan till de unga: Skulle ni hellre jobba i Citymarkets café eller kassa eller (i ett annat scenario) som egen företagare och inneha den lilla slow- och fiskrestaurangen, eller bokcaféet/kafferosteriet i det utbyggda “Ekenäs norra hamnkvarter” eller som hantverkare eller konstnärer i de av staden subventionerade kollektiva ateljéerna som skapats i anslutning till Kronomagasinet och det nya medborgartorget?

Framåtsträvande politiker och tjänstemän borde – istället för att stå på knä och buga djupt när en affärsjätte litet viftar med fingret åt Raseborgs håll – göra allt för att ta fram unika, innovativa handels- och stadsplanelösningar. Lösningar som stöder hållbar konsumtion och livsstil och gör så liten miljöpåverkan som möjligt och inte förbrukar våra ändliga resurser.

Det är våra barn och barnbarn som ska städa upp både efter våra generationers konsumtionskalas och den sårade jord som vi ärvde! Den bästa gåvan vi kan ge dem är att på alla sätt stöda en övergång till en mera hållbara livsstil vilket inbegriper en stadsmiljö som uppmuntrar till en sådan livsstil. Kommunen Raseborg kunde våga gå mot strömmen, vara en nytänkande, innovativ och framåtsträvande kommun när det gäller hållbar livsstil eftersom vi fått alla grundförutsättningar till skänks.

Framstående arkitekter menar att dagens globala värld gör att våra städer blir allt mer likriktade med precis samma multinationella butiks- och restaurangkedjor. Städer uppmanas att istället lyfta fram det unika på varje ort. Så frågan är: Hur kommer Citymarket i Norra hamnen att göra Ekenäs unik?

Ekenäs Emboss

PS Vi som skrivit på listorna som cirkulerar i Ekenäs från och med idag och på nätet sen förra veckan säger inte bara NEJ till Citymarket utan också JA till att hamnstråket bör utvecklas av oss som bor och vistas här och inte av en affärsjätte.

HÄR kan ni skriva på listan!

För er som inte känner så väl till Raseborgs och KESKOS planer så finns diskussion och länkar HÄR. 

Liknande inlägg:

Ekenäs vill inte profiliera sig som ”slow” det är helt uppenbart igen i och med initiativet att bjuda in Kesko!

Raseborg – staden som profilierar sig som socialt, ekonomsikt och ekologiskt hållbar!

Hesburger köper Knipan

4 comments

 1. Utmärkt bra skrivet, Ylva!! Ska dela den här på FB.

  1. Tack! Alltid fint med feedback!

 2. Hej Ylva,
  Får jag skriva på listan fast jag inte är skriven i Finland?
  mvh
  Kasper

  1. Hej! Absolut! Det finns andra som skrivit utomlandsifrån. Turism och besökera är ju jätte viktgta för stan och er åsikt också!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.