Shoppingcenter med billiga varor är inte hållbara i längden

En artikel i Arkus – forskning och utveckling inom arkitektur och samhällsbyggnad – är intressant läsning för oss i Ekenäs. Många invånares (men inte allas) bondförnuft och vett har fått oss att reagera negativt och med bestörtning på Raseborgs stads vanvettiga planer för ett stort shoppingcenter i Norra hamnen i Ekenäs. Varifrån kom plötsligt denna plan? Har många av oss frågat sig. Vi har anat det som också Anders Lillsunde understryker i sin artikel – i trängt ekonomist läge ses byggherrar som vill “utveckla” ett stadsområde genom att bygga köpcentra och butiker som frälsare.

När jag först bodde i USA 1980 var mall boomen blomstrande i där och så också i Eau Claire, Wisconsin där vi bodde. Men inom ett tiotal år hade den nya mallen slagit ut den första mallen och dessutom downtown som i perioder sett ut som en spökstad i en vilda västern film.  Folk tyckte det var bekvämare att ta bilen till mallen där allt var under samma tak än att handla i de små butikerna. Det tycks också vara många Ekenäsbors argument för en Citymarket i Ekenäs.

Boulder, Colorado, som är en populär stad att bo i (med europeisk standard när det gäller t.ex kollektivtrafik och cykelvägar), har år efter år utnämnts till en av de populäraste amerikanska städerna.  Vi bodde också där ett år i början av 2000-talet. Staden har en blomstrande downtown till stor del pga Pearl Street – den centrala gågatan. Boulder har undgått den downtown död som drabbat många städer i USA just pga att folk handlar i de små butikerna för att de vill ha dem kvar och inte se dem ersatta av stora anonyma butikskedjor. Staden har dessutom inte gett tillstånd åt mega kedjan Walmart att etablera en affär men slutligen vann Walmart en delseger och har för bara någon vecka sen öppnat en Neighborhood Market-branded grocery store. Något som ledde till protester med en “unwelcome party” för Walmart  samma dag butiken öppnade. Många mindre alternativa företag har också hittat sitt hem i Boulder med dess kreativa energi som välkomnar start-ups och innovation. Det blir en konstruktiv synergieffekt. Tyvärr finns det också bieffekter. Boulder har pga sin popularitet och status som den nya mini Silicon valley också blivit en dyr stad att leva i. 

pearl-st-mallEn del invånares kommentarer när det gäller Norra hamnen projektet handlar om de små butikernas prisnivå – man anser sig inte ha råd att handla i små exklusiva butiker. Andra menar att man vill att pengarna hålls i kommunen om vi får de stora butikskedjorna hit. I artiklen i länken ovan från Boulder förs exakt samma diskussion som i Ekenäs:  Att folk åker till grannkommuner för att shoppa billigt och att man genom att bjuda in stora kedjor försöker hålla pengarna hemma.  

Kan man då få både småskalig lokalbutikskultur och överkomliga priser? Jag tror vi måste börja med att syna vår konsumtions-kultur och tänka om när det gäller vad som lönar sig i längden – både för oss och samhället och miljön. Små affärers och små producenters varor blir ofta dyrare men eftersom de ofta inte är bundna till multinationella företags massproducerade billiga varor är de troligen också av bättre kvalitet. Ofta är priset kopplat till kvalitet. Det finns en filosofi bakom billiga varor:

Varor produceras idag för att inte hålla mer än ett par år!  Varför? Jo, för att då behöver vi en ny vara – och slit och släng karusellen kan fortsätta i evighet och producenterna av varorna tjänar pengar på våra konsumtionsmönster och vårt eviga behov av billiga varor. Om vi däremot köper t.ex. en dyr kaffekokare för det tredubbla priset håller den troligen minst 4 gånger så länge. Då har vi vunnit i längden också ekonomiskt och dessutom köpt en miljövänligare kaffekokare eftersom den inte behöver bli avfall om bara två år och är troligen producerad närmare oss och inte transporterad till oss långa sträckor. Och ju billigare vara desto troligare är dessutom det att den är producerad under slavlika förhållanden.

Vi tror alltså att vi vinner på att köpa billigt när vi i verkligheten blivit rejält lurade!

En TV Station i Denver har lagt upp en slideshow Dead malls of Denver. Söker man på Google images på “Dead malls” hittar man 1000-tals foton på döda shoppingcentra. Synd skulle det vara om en naturskön plats som Norra hamnen hamnar bland dessabilder om 30 år. Som jag beskriver i ett tidigare blogginlägg  Hälsningar från Ekenäs år 2053.

Dead malls

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.