Tankar och bilder från två öar

Dagen efter Toves 100-års dag sitter jag och funderar på Tove och Tuutis beslut att efter 28 somrar på ön Klovharun i Pellinge skärgård donera stugan till Pellinge hembygdsförening. Det är en typiskt Toveansk handling inser jag nu och jag har idag också en liten aning om den oerhörda längtan som förde henne först till ön Bredskär och senare till Klovharun – den kluvna ön – längst ut vid havsbandet.

När jag här om dagen tillsammans med Hannah och min pappa bläddrar i min pappas stugloggböcker från 50-talet – där han skrivit och klistrat in foton, bilder, muminteckningar och stugritningar – så inser jag den oerhörda längtan som fanns inom honom och inom Tove att komma ut i skärgården, till friheten i naturen och närheten till havet. För mig däremot som ärvt en del av en ö och växt upp med ösomrar som en naturlig del av sommaren har det varit en självklarhet att den finns där – sommarön. För mig är det alltså bara att tacka och ta emot det mina föräldrar och Tove en gång skapat på grund av den starka längtan.

 

Logbok Toppis

Toppis 1958

Före stugan på Toppis 1958

Toppis skiss

Tove, liksom mina föräldrar, hörde till pionjärerna när de bara 10 år efter krigsslutet blev sommarskäribor. Senare skulle inte vår familj ha haft möjlighet att köpa ett sommarparadis i skärgården så tur var det för oss efterlevande att deras längtan var så stark att den ledde till att de köpte en ö och byggde en ”toppstuga” på den.

Att nu i juli ha fått en unik chans att vistas i Toves öuniversum en vecka denna sommar är bara något helt osannolikt. Klovharun- en magisk ö som regeras av tärnsläkte efter tärnsläkta, ”de var ju där före vi kom”, som Tove skriver när hon såsom vi tycker att tärnor och måsar går för långt i sitt revirskyddande. Att vara där var som att bli inbjuden att stiga rakt in i Toves och Tuutis vardagsliv på ön. Efter veckan där har jag också fått en ännu bättre förståelse för uppkomsten till både Toves konst och texter .

www.schildts.fi/forfattare/jansson-tove.html

Karta över Klovharun av Tuuti Pietilä – http://www.schildts.fi/forfattare/jansson-tove.html

Eftersom det ändå inte med ord går att beskriva veckan på Klovharun vill jag göra det med bilder och småningom en film. Fotona i diaserien är tagna av Hannah, Jonathan och mig.

Klicka på länken på epostmeddelandet om ni ser detta i ert epostprogram – så ser ni diaserien.

Please click on the link in the e-mail if you have a subscription to get to the homepage to see the slide show.

This slideshow requires JavaScript.

 

4 comments

  1. Härliga bilder! Jag hade väntat på att få läsa om och se bilder från er vecka där. Ser helt underbart ut. Dit vill jag också åka någon gång! God fortsättning på sommaren! Kramar och hälsningar från oss

    1. Jo det är fint! Hälsningar härifrån till er sommar!

  2. hannah · · Reply

    tack tack tack, mamma.

  3. Tack själv min vän!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.